Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


CES 2020: Mercedes-Benz Vision AVTR

Na motívy ikonického filmu Avatar vznikol nový vysoko ekologický automobil Mercedes-Benz Vision AVTR. Ide o elektromobil s prevratným grafénovým akumulátorom a dizajnovým jazykom, ktorý sa zjavne inšpiroval oskarovým veľkofilmom režiséra Jamesa Camerona.

Konštrukciou vozidla Vision AVTR hľadá značka Mercedes-Benz odpoveď na riešenie mobility vo vzdialenej budúcnosti. Spája pritom trvale udržateľný rozvoj s digitalizáciu, rovnako ako ľudstvo a stroje so životným prostredím. Automobilový koncept vzbudil v uplynulých dňoch nemalý rozruch na Veľtrhu spotrebnej elektroniky (CES 2020) v Las Vegas.

Nečudo, pretože je navrhnutý tak, aby v budúcnosti už človek, príroda a technológie nepôsobili v protiklade, ale naopak existovali v súlade. Štúdia Vision AVTR je pôsobivou ukážkou vozidla s nulovým dopadom na okolité prostredie a klímu. Podľa odborníkov z nemeckej automobilky ma mať nový elektromobil revolučné akumulátory bez ťažkých kovov a akumulátory, ktoré sa budú dať kompostovať.

Vision AVTR pri svetovej premiére odhalil kvarteto elektromotorov, po jednom na každom kole s celkovým výkonom 350 kW. Aj keď elektrický pohon nie je v súčasnej podobe o veľa lepší a výhodnejší než spaľovacie agregáty, má potenciál byť výrazne lepším riešením do budúcna. Okrem toho má Vision AVTR revolučnú grafénovú batériu, ktorá neobsahuje problematické materiály a mala by byť recyklovateľná zo 100 %.

Prekonáva energetickú hustotu 1200 Wh na liter a nabitá by mala byť za štvrťhodinu. Pritom ide o 110Wh akumulátor, ktorý má vozidlu zaistiť dojazd až 700 km. Komplexný návrh štúdie Vision AVTR prepája dizajnérske prístupy k riešeniu interiéru, exteriéru a užívateľského prostredia v doteraz nevídanom meradle. Kreatívne pojatie automobilu prezrádza silnú inšpiráciu v naturálnych tvaroch a krivkách.

Napokon, dobre to ilustruje napríklad pretiahnutá jednoliata silueta, z ktorej nápadne vyčnievajú iba výrazné kolesá. Na splývajúcej zadnej časti sa nachádza 33 rôzne nastaviteľných bionických klapiek, ktoré umožňujú úplne nový typ interakcie vozidla Vision AVTR s okolím. Okrem zadných bionických, ktoré poznajú šoféra podľa dychu a srdcového tepu, má mať nová štúdia efektne presklenné výklopné dvere a futuristický interiér. Súčasťou elektromobilu je aj autonómne ovládanie.

Zbytočne by ste hľadali klasický volant, ktorý nahradzuje ovládanie rukou cez stredový panel. V interiéri nájdete aj kompletne digitálnu prístrojovú dosku a organicky tvarované sedadlá potiahnuté kožou Dinamica.Vozidlo disponuje ešte niekoľkými ďalšími zaujímavosťami. Kolesá sa dajú natáčať do takej miery, že môžu byť všetky štyri natočené do rovnakého smeru, pričom auto sa môže pohybovať krabím štýlom pod uhlom až 30°.

Samozrejmosťou je aj pokročilé vektorovanie krútiaceho momentu, zvedavosť vzbudzuje aj 33 pohyblivých prvkov na zadnej časti, ktoré ešte viac zdôrazňujú bionický vzhľad. Automobil môže slúžiť tiež ako stabilizátor elektrických sietí. Nemusí sa tak vždy len nabíjať, ale môže slúžiť pre oba smery prenosu energie.

-jj-, zdroj: Mercedes-Benz

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov