Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Pick-up Atlis XT: Ďalší pán na holenie…

V tomto roku pribudne na zámorskom trhu do obľúbeného segmentu úžitkových a pracovných automobilov ďalší elektrický pick-up. Americký Atlis XT je ťažká váha, ale sľubuje dojazd až 800 km na jedno nabitie!

V Severnej Amerike patria pick-upy prakticky k rodinnej výbave, ročne sa ich predá len v USA okolo dvoch miliónov kusov. Netreba sa preto čudovať, že bolo len otázkou času, keď budú aj z týchto pracantov vozidlá do zásuvky. Na zámorskom trhu sa tak ako huby po daždi objavili pick-upy nielen od renomovaných značiek, ale aj rôznych start-upov. Rivian vzbudil pozornosť elektrickým truckom R1T, Workhorse zase získal tučnú investíciu na ďalší rozvoj.

Miesto na trhu si vydupala aj spoločnosť Bollinger, svoj pick-up sťa z inej planéty už predstavila aj Tesla patriaca Elonovi Muskovi. Atlis Motor Vehicles je spoločnosť z americkej Arizony, ktorej model Atlis XT spadá do kategórie “full-size pick-up”. Podľa tvorcov najvyššej verzie uvezie Atlis XT na korbe až náklad s hmotnosťou 2.2 tony a dokáže potiahnuť takmer 9-tonový príves. Pri využití v zámorí populárneho spôsobu zapojená s vlekom na točni, podobne ako v prípade kamiónov, sa Atlis dokáže rozbehnúť aj so 16-tonovým závesom.

Do budúcna sa počíta tiež v USA populárnym zdvojením zadných kolies, čo by malo ešte zvýšiť nosnosť vozidla. Na rozdiel od konkurenčného Rivianu, si však zákazníci budú môcť vybrať z dvoch modelov s odlišnými dĺžkami korby – 244 cm alebo kratší model so198 cm. Okrem bežnej nákladnej plochy potom Atlis XT ponúkne miesto pre náklad aj pod prednou kapotou. K dispozícii bude tiež špeciálna off-roadová verzia s vyššou svetlou výškou. Už tak značne modulárny automobil ponúkne tiež rôzne konfigurácie batérie.

Najnižšia verzia XT bude mať dojazd 480 km, stredný model 640 km a najvyšší spomínaných 800 km, čo znie atraktívne. Akceleráciu z pokoja na necelých 100 km/h zvládne elektromobil za necelých päť sekúnd. V prípade doplna naloženej korby dokáže na rovnakú rýchlosť zrýchliť z nuly za 18 sekúnd. Automobil disponuje pohonom všetkých štyroch kolies vďaka štyrom nezávislým elektromotorom, ktoré sú umiestnené na každom kolese. Do relatívne luxusného interiéru sa zmestí až poltucet pasažierov.

Šesťmiestna kabína ponúkne dva rozmerné displeje, plus ďalšie dva menšie po stranách prístrojového panelu pred šoférom. Tieto dva menšie displeje úplne nahradia dve vonkajšie zrkadlá, XT má namiesto nich len dve kamery. Rovnako ako iné elektromobily aj XT dostane výbavu pre autonómne riadenie a množstvo ďalších moderných asistenčných systémov. Už teraz je možné si Atlis XT rezervovať na stránkach výrobcu. Predajná cena bude začínať na sume 45.000 USD (40.570 eur), v Atlis Subscriber Clube si však pick-up môžu záujemcovia prenajať na mesiac za 700 USD (630 eur).

-jj-, zdroj: Atlis a Uncrate

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov