Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


CES 2020: Empatická štúdia Audi AI:ME

Svetovú premiéru absolvoval už vlani na autosalóne v Šanghaji. Až na tohtoročnom Veľtrhu spotrebnej elektroniky (CES 2020) v Las Vegas sa však na ňom mohli záujemcovia aj povoziť. Koncept elektromobilu Audi AI:ME očaril púštnu metropolu hazardu a kasín.

Stačilo otvoriť dvere, posadiť sa, a uniknúť tak stresu veľkomesta. Audi AI:ME s funkciou autonómnej jazdy sa premenilo na „tretí životný priestor“ po domove a pracovisku, ktorý pozná priania a požiadavky svojich užívateľov. Cestujúci môžu intuitívne komunikovať so štúdiou prostredníctvom pohľadu. Týmto spôsobom je možné si napríklad objednať obľúbený pokrm. Koncept AI:ME sa však postaral o dobrý pocit cestujúcich aj v ďalších oblastiach.

Okuliare s virtuálnou realitou, umiestnené v automobile, umožňujú cestujúcim virtuálny let nad pozoruhodnou horskou krajinou. V prvom rade však treba zdôrazniť, že sa jedná o mestský hatchback. Ako už samotný názov napovedá, je to plne autonómne vozidlo, konkrétne dosahujúce 4 úrovne, teda zvláda plnú kontrolu nad vozidlom, ale rovnako ho aj šofér môže ovládať pomocou volantu. Ten je v úvodnom móde zastrčený pod palubnú dosku pripomínajúcu malý stolček.

Samotný infotainment vozidla je potom viac zapustený do prednej strany. Po stlačení tlačidla sa automaticky vysunie a poskladá do klasickej polohy. Pre zvýšenie bezpečnosti je elektromobil vybavený niekoľkými radami svetiel, ako v prednej časti, tak aj na bokoch. Tie sú doplnené jemnou textúrou, takže automobil do zásuvky pôsobí, ako keby mal kožu. Spomínané svetlomety Potom poslúžia pri autonómnom riadení ako indikátor toho, čo chce auto zrovna urobiť.

V praxi to znamená, že pokiaľ bude chcieť zatočiť, rozsvieti sa daná časť vozidla. Spoločnosť Audi sa rozhodla funkciu zaviesť hlavne kvôli bezpečnosti chodcov a ďalších vozidiel. Interiér pôsobí veľmi otvorene a štedro. Má evokovať a navodzovať domácu, relaxačnú atmosféru. Dvere sa otvárajú netradične od seba a vďaka absencii stredového stĺpika umožnia pohodlné nastupovanie aj vystupovanie. Audi myslelo aj na virtuálnu realitu a pre návštevníkov pripravilo let na prírodou v Číne.

Ďalšou zo zaujímavostí je fakt, že elektromobil má systém sledovania pohybu očí a v deme ste si mohli objednať jedno z troch jedál tak, že ste po ňom len dlhšiu dobu pozerali. Samozrejme, ide zatiaľ len o koncept. Lenže ľahko to môže byť aj predzvesť toho, že automobilka Audi chystá nový elektrický hatchback, ktorý by krásne doplnil aktuálne portfólio nemeckej značky. V každom prípade o koncepte AI:ME aj po testovacích jazdách v Las Vegas možno povedať, že ide o chápavý, či dokonca empatický automobil.

Napríklad navigačná šípka ukazujúca presne do vedľajšej ulice, v ktorej sa nachádza cieľ cesty – to sa stane realitou už v tomto roku v jednom exponáte vďaka priehľadovému displeju s priestorovým zobrazovaním miešanej reality. Značka Audi ukázala na CES 2020 v USA aj novú technológiu, ktorú vyvinula spolu so spoločnosťou Samsung. Rovnako ako v prípade televízie 3D sú vytvárané dva pohľady na každý obraz: jeden pixel pre ľavé oko a susedný pixel pre pravé oko. Šofér má dojem, že sa obrazy priehľadového displeja 3D s miešanou realitou vznášajú vo vzdialenosti 8 až 10 metrov.

Špeciálne zobrazenie dokáže zväčšiť zdanlivú vzdialenosť dokonca na viac než 70 metrov. Vďaka tomu nedochádza k namáhaniu očí, ktoré môžu zostať zaostrené na diaľku. Ďalšou inováciou je variabilný transparentný displej. Zobrazovacia plocha má výšku 15 cm a šírku 122 cm. Displej je čiastočne zasunutý do prístrojovej dosky. Užívateľom ponúka dve úrovne – transparentný displej OLED a mimoriadne čiernu vrstvu. Vďaka tomu zostávajú časti displeja, ktoré nie sú využívané k zobrazovaniu informácií, priehľadné. Vizuálne tak vzniká dojem sklenenej plochy, ktorá nebráni vo výhľade na vozovku.

Súčasné modely Audi ponúkajú konektivitu najvyššej úrovne, ktorá je viac než len hudbou budúcnosti. Jej srdcom je nová – tretia generácia modulárnej platformy MIB 3 pre informačné a zábavné systémy. Hlavný procesor pracuje desaťkrát rýchlejšie než procesor platformy MIB 2. Výsledkom sú významné zlepšenia napríklad pri plánovaní trasy a pri predvídaní stavu dopravy. V Las Veagas automobilka Audi celé portfólio. Od štúdie Audi Q4 e-tron concept s 12,3-palcovým dotykovým displejom až po nový model Audi e-tron Sportback s digitálnymi svetlometmi Matrix LED, ktorý bude k dispozícii od jara tohto roku.

-jj-, zdroj: Audi

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov