Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Fiat do zásuvky? Veruže áno!

Začína pekne zľahka, mild-hybridnými pohonnými ústrojenstvami, ktoré sa zozačiatku dostanú pod kapoty modelov Panda a 500. Elektrifikované novinky by mali byť oficiálne odhalené na jar tohto roku.

Možno budete namietať, že Fiat už elektrifikované modely robil, presnejšie povedané, robil čisto elektrickú verziu Fiatu 500. Treba však podotknúť, že táto verzia sa predávala len v Amerike a pre samotný Fiat bola veľkou pohromou, keďže každá jedna predaná elektrická Päťstovka znamenala stratu 14 000 dolárov. Tento model vznikol prakticky len preto, aby Fiat v Amerike znížil svoje flotilové emisie. Že ste stretli aj na Slovensku elektrický Fiat 500? Áno, pár ich bolo individuálne privezených spoza veľkej mláky.  V Európe sa doteraz Fiat spoliehal len na čisto benzínové a naftové motory, s rastúcimi požiadavkami na ekologickosť áut sa však elektrifikácii nevyhne.

Fiat sa k tejto úlohe postavil zodpovedne a svoje populárne modely Panda a 500 sa rozhodol pre rok 2020 vybaviť mild-hybridným pohonným ústrojenstvom. To bude využívať štartér-generátor, ktorý bude pri brzdení ukladať energiu do lítium iónového akumulátora. 12 V elektromotor štartér-generátora bude schopný rýchlo vypnúť a zapnúť motor pri rýchlostiach až do 29 km/h, no zároveň bude motoru pomáhať aj pri akcelerácii.

Doteraz využívaný 1,2-litrový motor bude nahradený litrovým benzínovým trojvalcom. Fiat tvrdí, že kombinácia malého motora a mild-hybridnej sústavy by mala prispieť k zníženiu emisií CO2 až o 30%. Keď už sme pri tej ekológii, spomenúť musím aj interiér mild-hybridnej Pandy a Päťstovky, ktorého čalúnenie bude vyrábané z recyklovaných plastov.

V priebehu tohto roka by mal Fiat predstaviť aj čisto elektrickú verziu modelu 500, ktorá bude oficiálne dostupná aj v Európe. Elektrifikáciu a modernizáciu modelového portfólia Fiatu uľahčuje najmä fúzia koncernov FCA a PSA, ku ktorej došlo koncom minulého roka.

Zdroj: Autocar

Autor: Domino Parajka

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov