Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Tesla si nechala patentovať nové batérie

Kanadská pobočka spoločnosti Tesla si nechala zaregistrovať medzinárodný patent pre nové chemické zloženie li-ion batérií.

Automobilka vizionára Elona Muska, ktorý nedávno potvrdil výstavbu prvej európskej „gigatovárne“ za 6 miliárd eur neďaleko Berlína, už v posledných rokoch viac než zdvojnásobila životnosť svojich batérií. V podstate firma zbierala plody práce z dlhodobého výskumu Jeffa Dahna a jeho tímu. O necelé tri roky neskôr sa Dahn podelil o podrobnosti týchto nových batériových článkov, ktoré podľa neho majú mať životnosť až 1,6 milióna kilometrov. Teraz si nové chemické zloženie tiež firma patentovala.

Patent nesie komplikovaný a niekoľkoslovný názov – „Dioxazolones and nitrile sulfites as electrolyte additives for lithium-ion batteries.“ Napriek znalosti angličtiny tento názov skôr napovie niečo chemikom, či automobilovým šarlatánom. Zjednodušene by sa dalo povedať, že ide o pridanie nových chemických látok do elektrolytu NMC (nikel-mangán-kobalt) li-ion batérií. Tento typ batérií využíva Tesla vo svojich stacionárnych batériových systémoch ako je Powerwall a Powerpack.

Podľa patentu nájde nová chémia využitie ako v stacionárnych úložiskách, tak aj elektromobiloch. Výsledkom nového chemického zloženia je predĺženie životnosti, zlepšenie výkonu a zlacnenie výrobného procesu batériových článkov. Skloňuje sa však aj hypotéza, že elektromobily Tesla Model 3, ktoré vyrobia priamo v Číne, budú postupne prechádzať na NMC články. V súčasnej dobe batériové články pre firmu Tesla vyrába spoločnosť Panasonic. Tesla ale dlhodobo smeruje k vlastnej výrobe batériových článkov a tento krok je ďalší v rade.

-jj-, zdroj: Tesla 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov