Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Budú autá v USA kontrolovať alkohol v krvi?

Alkohol za volantom je vážny celosvetový problém. V USA sa niektorí senátori preto snažia presadiť nový zákon, podľa ktorého by automobilky museli povinne vybaviť všetky vozidlá predávané v zámorí potrebnou technológiou na odhalenie množstva alkoholu v krvi.

Do vývoja spomínanej technológie sa už investovali nemalé finančné prostriedky. Podľa zámorských médií je cieľom aktivít senátorov Toma Udalla a Ricka Scotta presadiť nový zákon. Ten vyžaduje inštalovanie spomínaného zariadenia, ktoré v prípade pozitívneho nálezu prípadne znemožní naštartovanie vozidla.

Spomínaní autori návrhu zákona by radi implementovali nové paragrafy do praxe v priebehu najbližších štyroch rokov. Za päť rokov by tak museli mať nainštalovaný systém na testovanie hladiny alkoholu v krvi všetky novo predané autá v USA. Národná správa bezpečnosti cestnej premávky (NHTSA) a samotní výrobcovia automobilov testujú túto technológiu už takmer desať rokov. Len v USA si ročne si alkohol za volantom vyberie za obeť desaťtisíce ľudských životov.

Automobilky aj preto vyvíjajú napríklad systém, ktorý by kontroloval hladinu alkoholu v krvi pomocou infračerveného svetla namiereného na prst šoféra. Nejde však o jedinú technológiu. Za poslednú dekádu sa do vývoje investovalo minimálne 50 miliónov USD. Na Slovensku, hlavne na vidieku, je alkohol za volantom národný folklór. Opitý šofér má pritom preukázateľne zhoršené reakčné schopnosti a naopak neprirodzene zvýšené sebavedomie. –

Okrem toho však niektoré firmy už ponúkajú náhradu alkohol testeru. Populárna značka Sygic, ktorá je známa najmä vďaka svojej navigácii, predstavila na poslednom veľtrhu CES v Las Vegas novou funkciu – Alcohol Calculator. Spoločnosť Sygic sa môže pochváliť nielen celosvetovo najčastejšie inštalovanou aplikáciou pre iOS a Android, ale aj viac než 200 miliónmi užívateľov zo 115 krajín.

-jj-, zdroj: New York Times a archív 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov