Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


NIO EC6 – Atraktívny elektromobil z Číny

Niekedy je dobré vymaniť sa z európskych konvencií a pozrieť sa aj na automobilový svet ďalekého východu, ktorý veru má čo ponúknuť. Napríklad, elektromobil NIO EC6, ktorý chce konkurovať Tesle Model Y.

Automobilové svety jednotlivých kontinentov sa pomerne výrazne líšia. Našinec väčšinou ani len netuší, aké značky a modely áut sa vyrábajú a predávajú v krajinách, ktoré sú od nás vzdialené tisícky kilometrov. V zásade ani o nich vedieť nemusíme, tak či tak väčšina z nás nebude mať potrebu zaobstarať si ich. V každom prípade sa však oplatí raz za čas pozrieť očkom na to, čo dokážu nám neznámi výrobcovia vyprodukovať. Takým zaujímavým kúskom je napríklad aktuálne predstavený čínsky elektromobil NIO EC6. Že jeho názov vyzerá ako nejaký chemický vzorec? To nás trápiť nemusí, dôležité sú jeho parametre, ktoré sú nepochybne úctyhodné.

Inšpirácia americkou Teslou je v tomto prípade viac ako zrejmá, hneď na prvý pohľad zaujme karoséria v štýle SUV-kupé a skutočne pekný dizajn, ktorý sa až nápadne podobá na produkty amerického elektromobilového magnáta. Dokonca, aj označenie motorizácií je podobné, k dispozícii bude slabšia verzia Sporty a výkonná verzia Performance. O pohon sa starajú dva elektromotory, každý na jednej náprave. Verzia Performance má na prednej náprave elektromotor s výkonom 160 kW, výkon motora na zadnej náprave dosahuje až 240 kW. Zrýchlenie 0 – 100 km/h prebehne za 4,7 sekundy, čo je mierne sklamanie, od podobne výkonného elektromobilu by som čakal minimálne o sekundu lepší čas.

Najväčšou doménou elektromobilu NIO EC6 však má byť dojazd. So štandardným 70 kWh akumulátorom síce na jedno nabitie dá „len“ 435 kilometrov, verzia s príplatkovým 100 kWh akumulátorom však poteší dojazdom až 615 kilometrov. Za elektromobil NIO EC6 sa už na čínskom trhu dá zaplatiť záloha, cena však bude zverejnená až v polovici budúceho roka. Aj keď čínsky výrobca tvrdí, že zvažuje príchod na európsky trh, je málo pravdepodobné, že na Slovensku o ňom niekedy budeme počuť. No nechajme sa prekvapiť. Čo poviete vy, prijali by ste NIO EC6 aj na Slovensku?

Zdroj – Autoexpress

Autor: Domino Parajka

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov