Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Dieťa poškriabalo 10 áut v showroome Audi!

Kúpa auta v showroome je pre väčšinu bežných ľudí netypickým momentom. Veľmi často príde do predajne aj celá rodina, aby sa z tohto nevšedného momentu tešili spolu. V tejto emotívnej chvíli rodičia často zabúdajú na svoje deti...

Malé deti musíte mať pod dozorom. Aby sa hlavne im nič nestalo, alebo aby tiež aj oni niečo nespravili. A práve to sa vypomstilo jednému Číňanovi. Ten vzal do showroomu Audi svoje 3 ročné dieťa, a chvíľu na neho nedával pozor.

Malej dcérke netrvalo dlho, aby svoj čas vyplnila „zábavnejšou“ činnosťou. Našla si malý kamienok, a začala si kresliť. Ako plátno použila niekoľko vystavených modelov Audi. Okrem iného aj model Q8. Celkovo poškodila 10 áut.

Aká vznikla škoda? Pôvodne odhadovaná bola na sumu 25 000 euro (200 000 juanov). Po vzájomnej dohode klesla na 70 000 juanov, čo je zhruba 10 000 euro.

Aj tak mastná suma, nemyslíte?

Ako by to bolo na Slovensku?

Aj náš právny systém pozná spôsobenie škody deťmi, resp. správne maloletými osobami. Kľúčovým dokumentom je Občiansky zákonník, konkrétne § 422. Na základe toho môžeme povedať, že za vzniknutú škodu zodpovedajú jednak tí, ktorí zanedbali dohľad (dozor) založený zákonom, jednak maloletá osoba.
Tými, ktorí zanedbali náležitý dohľad (dozor), budú v prvom rade rodičia. Predstavte si, že je to bez ohľadu na to, či sú manželmi alebo nie. Ak však bude maloleté dieťa zverené súdnym rozhodnutím, či súdom schválenej dohody len jednému z rodičov, bude z hľadiska zanedbania náležitého dohľadu, a tým aj jeho zodpovednosti prichádzať do úvahy zásadne len tento rodič, prípade jeho manžel (nie druh), ktorý žije s dieťaťom v spoločnej domácnosti, a to aj keď nie je otcom dieťaťa, ak v rámci svojej zákonnej povinnosti výslovne či mlčky prevzal povinnosť podieľať sa na výchove dieťaťa.

Zákon však myslí aj na to, ako sa zo šlamstiky dostať a zbaviť sa zodpovednosti. Musí preukázať, že nezanedbal náležitý dohľad.

Foto: autostoneusa.com

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov