Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


ŠPZ a techničáky už chodia na adresu

1.decembra vstúpila do účinnosti novela zákona o cestnej premávke, ktorá okrem množstva zmien v cestnej premávke prináša novinku pri evidencii vozidiel špeciálne pre používateľov elektronických služieb.

“Zámerom ministerstva vnútra bolo zjednodušiť vybavovanie elektronických podaní pri evidencii vozidiel. Ak teda občan použije niektorú z elektronických služieb Národnej evidencie vozidiel, v dôsledku ktorej mu vydajú nové doklady či tabuľky EČV, môže vynechať návštevu dopravného inšpektorátu,” vysvetľuje ministerka vnútra Denisa Saková.

A dodáva: “Po vykonaní elektronickej zmeny v evidencii vozidiel polícia zasiela tabuľky EČV a osvedčenia o evidencii, to znamená malý aj veľký technický preukaz, na adresu, ktorú si majiteľ alebo držiteľ vozidla určí, teda domov či na pracovisko. Kuriérovi pri doručení je potrebné odovzdať staré tabuľky aj doklady, ktoré poputujú do skartácie. Ak ich však občan nebude mať pripravené ani pri opakovanom doručení, podľa zákona mu nové kuriér neodovzdá a občan si ich bude môcť prevziať na najbližšom dopravnom inšpektoráte.”

Všetky služby so zabezpečením výroby a distribúcie technických preukazov a tabuliek EČV zabezpečuje nové pracovisko v Slovenskej Ľupči.

Elektronickú službu dosiaľ využilo asi 500 žiadateľov. Za 10 pracovných dní to nie je veľa. Pýtam sa ale, bude to 5 ľudí stíhať, ak za 8 hodinovú šichtu bude musieť jeden vybaviť povedzme viac registrácii? Čo ak jeden, alebo dvaja ochorejú? Nenatiahne sa zbytočne čas? 

“Občan si teda z pohodlia domova cez internet vybaví všetky úkony spojené s prihlásením a odhlásením vozidla a kuriér mu do rúk doručí tabuľky s EČV, ako aj osvedčenia o evidencii. Šetríme tým čas a tiež peniaze občanom, keďže správne poplatky pri elektronických podaniach sú len polovičné. Zároveň nám to umožní postupne presúvať dopravných policajtov z kancelárií na policajnú prácu v prospech občanov. Na pracovisku v Slovenskej Ľupči bude pracovať päť zamestnancov, ktorí budú zabezpečovať túto činnosť pre celé Slovensko,” podčiarkla ministerka Denisa Saková.

Presunutím pracovnej sily z evidencií chcú teda bojovať proti nepriaznivej absencii policajtov na základných útvaroch. Neodídu títo ľudia radšej do civilného sektoru, alebo výsluhového dôchodku?

Podľa novely zákona o cestnej premávke od decembra 2019 dopravné inšpektoráty fyzicky už nekontrolujú výrobné čísla vozidiel a pracovníci dopravných inšpektorátov, ktorí vykonávali fyzické porovnávanie výrobných identifikátorov vozidiel, vybavujú žiadateľov o evidenčné úkony.

Nemyslím si, že je to správny krok. Obyčajný človek si pri kúpe často neporovnáva identifikátory na vozidlách. Slepo verí predávajúcemu, resp. nemá dostatok skúseností. Áno, je to jeho hlúposť, keď sa popáli. Potom pri prípadnej kontrole originality plače, že mu nesedia údaje, a zrazu nastáva boj s úradmi. Navyše to môže byť takmer po 2 rokoch od kúpy auta, kedže kontrolovať to budú len technici na STK, predpokladám v pravidelných intervaloch (bežné auto 2 roky). Obávam sa však toho, že po vzore ČR zavedú povinnosť vykonať skrátenú formu kontroly originality pri každom prepise. Čiže ďalšie peniažky z rúk vodiča…  To čo bolo doteraz zadarmo, to sa (možno) spoplatní. 

 

O tieto všetky úkony môžete požiadať na ľubovoľnom inšpektoráte

O evidenčné úkony, ktorých vykonanie bolo doteraz naviazané na príslušný okres podľa pobytu alebo sídla držiteľa, už možno požiadať na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte. Ide o tieto zmeny :

• vyradenie vozidla z evidencie
• dočasné vyradenie vozidla z evidencie,
• zmena farby vozidla,
• zápis schváleného spájacieho zariadenia do osvedčenia o evidencii časť II alebo zrušenie takéhoto zápisu,
• zápis schválených rozmerov a druhu pneumatík a schválených rozmerov ráfikov, ak tento zápis nevykonal okresný úrad,
• výmena neplatného osvedčenia o evidencii:
– v prípade zrušenia zápisu nesprávnych alebo neúplných údajov uvádzaných v OEV I. alebo OEV II. a zápis správnych údajov do týchto dokladov,
– v prípade zmeny miesta pobytu, sídla alebo prevádzkarne, ak dopravný inšpektorát nevydáva novú tabuľku s evidenčným číslom.

Jednoznačne túto možnosť vítame. Je to poriadne odbremenenie pre ľudí, ktorí sa dlhodobo zdržiavajú mimo okres, v ktorom majú trvalé bydlisko, alebo registrované auto a potrebujú vykonať naozaj banálnu zmenu. 

Takto sa skartujú tabuľky s evidenčným číslom. Celkom randál nemyslíte? 🙂

Diskusia 1
  1. Vladimir Používateľ hovorí

    Zdravim,
    tak vyuzil som tuto novu sluzbu, cez portal minv je zmenu mozne realizovat len pocas pracovnych dni (alebo akurat mali zhodou okolnosti cez vikend odstavku). Takze minuly utorok 4.2.2020 sa mi podarilo spravit prepis, vykonal sm platbu, prislo mi potvrdenie o uhrade, v stredu 5.2. mi prisla SMS ze do 7mich dni mi bude dorucena SPS a velky TP, s tym ze stary maly a velky TP + SPZ odovzdam kurierovi. Podacie cislo ktore bolo v SMS bolo zle vygenerovane takze sa neda sledovat, od pondelka 10.2. kazdy den volam na infolinku portalu ci je nieco nove, oni to vedia len urgovat a dodavatel mlci, pani mi potvrdila ze nie som jediny komu bolo zle vygenerovane podacie cislo a zatial SPS s TP neobdrzal, zial nikto este nebol vyrieseny. Dnes je uz 8mi den, a znacky ani TP neboli dorucene. Neviem to ani sledovat a neviem ani to kedy mi budu dorucene, viem len ze na inspektorate nepochodim, lebo uz mam pridelene znacky aj TP na ktore len musim cakat. Takze maju to naozaj vyborne vymyslene. Mohli to nechat aspon tak ze po elektronickom prepise si pojdem pre SPZ a velky TP na miestny dopravny inspektorat, pri podavani bola len moznost si to osobne prevziat na inspektorate, zial aj tak to donesie kurier, neviem kedy..

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov