Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Náš názor: Hoď kameňom, kto si bez viny!

Zdá sa mi, že dnes máme viac eštebákov ako za totality.

Štátna bezpečnosť bola politická tajná služba ministerstva vnútra, resp. komunistickej strany bývalého Československa. Jej členovia, tzv. eštebáci, donášali totalitnému režimu na svojich spolupracovníkov, známych, susedov, priateľov a neraz aj na vlastnú rodinu. Zdá sa mi, že dnes máme viac eštebákov ako za totality.

Dnes totiž všetci všetko natáčajú – mobilom, palubnou kamerou za čelným sklom atď. – a keď sa im zdá, že došlo ku krivde či k ublíženiu na ich egu, tak okamžite vešajú veci na web, posielajú polícii… Bez toho, aby poznali pozadie toho, prečo daný „previnilec“ konal tak, ako konal. Možno sa ponáhľa na stretnutie, pretože ho zdržala nejaká nečakaná udalosť, možno sa ponáhľa preto, lebo sa stalo niečo nečakané, a možno len nechce byť ďalším vagónom vo vláčiku. Jedným z typických príkladov, ako sa stať „pirátom“ ciest, je totiž predbehnúť kolónu áut, tzv. vláčik. Na konci predbiehania zákonite musíte mať na tachometri viac ako 90 km/h a už ste za cestného piráta. U nás sa akosi predbiehanie všeobecne neodpúšťa. Často sa stáva, že niekto na rovnej ceste ide 90-kou, ale pred zákrutami hamuje brzdy, prechádza ich doslova slimačím tempom a aj pri výjazdoch zo zákrut zrýchľuje, ako keby mal zatiahnutú „ručnú“. Človek musí mať nervy z ocele, aby takého vodiča nepredbehol. Keď ho predbehnete v zákrute, tak ste pirát, lebo predbiehate v zákrute. Aj keď sa vám zákruta už otvorila a už vidíte. Keď ho zasa predbehnete na rovinke, tak ste pirát, pretože prekračujete povolenú 90-ku. Nechcem ospravedlňovať rýchlu jazdu, porušovanie dopravných predpisov a už vôbec nie skutočných agresívnych pirátov ciest ani „vychcálkov“, ktorí sa pravidelne predbiehajú v zápchach, ale to, čo sa deje na našich cestách ,už hraničí s udavačstvom. V zmysle „hoď kameňom, kto si bez viny“, nech udáva a donáša ten, kto nikdy v živote žiaden dopravný predpis neporušil.

Výnimkou nie sú ani samotní policajti, aj oni sú na každom kroku terčom novodobých eštebákov. Zaparkujú tam, kde by nemali; použijú silu voči nespratníkom alebo technické prostriedky na zastavenie unikajúceho auta…? Vždy je tam nejaký „správny a spravodlivý“ človek, ktorý to natočí a pošle do médií. Nečudujme sa potom, že budeme mať takých policajtov, ktorí radšej odvrátia tvár a budú sa tváriť, že nič nevidia, nič nepočujú.

Foto: youtube

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov