Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Životy budú zachraňovať sanitky Mercedes

Sanitka, auto, ktoré keď ide na majáky, má prednosť. Veľa ľudom pri majákoch a húkačkách nabehnú zimomriavky a cítia zlé predtuchy. Nie je to tak dávno, čo po pacientov chodili sanitky, ktoré boli nevyhovujúce. Doba sa našťastie zmenila.

Flotila sanitiek spoločnosti LSE – Life Star Emergency obnoví a rozšíri 127 vozidiel Mercedes-Benz Sprinter. Pôjde o 107 vozidiel pre záchranky (RZP/RLP) a 20 vozidiel bude zabezpečovať službu Dopravnej zdravotnej služby (DZS). Do konca roka 2019 bude odovzdaných 30 záchraniek (RZP/RLP) a 10 vozidiel pre dopravnú zdravotnú službu (DZS).

Spolupráca automobilky s poskytovateľom zdravotnej služby je výsledok dlhodobej spokojnosti objednávateľa a  zamestnancov s prevádzkou sanitiek vychádzajúcich z obľúbeného úžitkového vozidla Sprinter. 

 

Na svoje si príde v nových Sprinteroch aj ich posádka. Stroboskopické LED svetlá po celom vonkajšom obvode vozidla zvyšujú viditeľnosť a bezpečnosť, podobne ako aj doplnkové cúvacie LED svetlá. Premiérovo je na Slovensku v sanitkách integrovaná modulárna chrbticová doska a výhodou je aj integrovaný ovládací panel vetrania, kúrenia, klimatizácie a osvetlenia, umiestnený v dosahu záchranára. Vo vozidlách Ambulancia záchrannej služby je navyše vstavaný integrovaný chladiaci box na skladovanie špecifických liekov a prevoz replantátov, vo všetkých typoch posádok je aj transportný defibrilátor Lifepak 15, s integrovaným snímačom oxidu uhoľnatého aj vydychovaného oxidu uhličitého. Modulárny systém ukotvenia prístrojovej techniky v zadnej časti umožňuje efektívne meniť umiestnenie prístroja podľa aktuálnej potreby personálu a pacienta a nakoniec nadštandard vozidiel predstavujú aj germicídne žiariče, zabudované v strope ambulancie.

Súčasťou výbavy je aj kvalitný anatomicky tvarovaný matrac na ležadle, spolu s 5-bodovým samonavíjacím bezpečnostným systémom, zabezpečujúcim lepšiu stabilitu pacienta a šetrnosť pri transporte a nakoniec: integrovaný transportný prostriedok pre najmenšie deti PEDI MATE priamo v matraci ležadla, vďaka ktorému je transport detí bezpečnejší a šetrnejší.

Monitoring dodaných vozidiel zabezpečuje originálne riešenie MERCEDES PRO vďaka komunikačnému modulu LTE na využívanie digitálnych služieb s cieľom zvýšenia efektivity využívania autoparku. Všetky dodané vozidlá RZP/RLP sú vybavené 7-stupňovou automatickou prevodovkou 7G-TRONIC, ktorú nemá na Slovensku – okrem spoločnosti LSE – Life Star Emergency – žiadna iná.

 Výbava dodaných Sprinterov obsahuje adaptívne ESP, asistenta jazdy pri bočnom vetre, bezkľúčové štartovanie a ľahko udržiavateľný poťah sedadiel pre posádku v kabíne vozidla. Špecifickou výbavou je aktívny asistent brzdenia, cúvacia kamera a handsfree telefonovanie. K dodanej výbave sanitiek patria aj nezávislé kúrenie a klimatizácia v ambulantnom priestore, vrátane integrovaného zariadenia na trvalú dezinfekciu ovzdušia, kardio kreslo na transport pacienta – aj s nájazdovou plošinou, garantujúce pri niektorých diagnózach pohodlnejšie sedenie pre pacienta, transportný automatický dýchací prístroj s programom na riadené dýchanie aj vo vozidlách RZP a RZP S – čo už ide nad rámec povinnej zákonnej výbavy. Tým dochádza k skvalitneniu poskytovanej zdravotnej starostlivosti najmä o kritických pacientov.

Zdroj a foto: Mercedes

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov