Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


V zámorí už jazdí diaľkový elektrický FlixBus

Spoločnosť FlixBus, globálny poskytovateľ diaľkovej mobility, testuje v spolupráci so značkou Motor Coach Industries (MCI) prvý plne elektrický diaľkový autobus na americkom trhu. E-bus od výrobcu MCI nesie označenie „D45 CRTe LE CHARGE“ a nasadený je na trase na západnom pobreží USA medzi mestami Sacramento a San Francisco.

Ide o vôbec prvý elektrický autobus svojho druhu v Spojených štátoch amerických. Okrem rozvoja elektromobility pracuje FlixBus v zámorí aj na rozširovaní svojej dopravnej siete. V novembri otvoria nové spojenia v štátoch Pensylvánia a Ohio na východe krajiny, súčasne rozšíria sieť diaľkových autobusových spojov aj v štáte Oklahoma. Ešte koncom novembra začnú zelené autobusy jazdiť na severozápade krajiny medzi mestami Seattle a Portland a na Floride medzi Miami a Orlando.

Testovanie prvého plne elektrického diaľkového autobusu v Amerike nie je veľkým míľnikom len pre FlixBus, ale aj pre tunajší cestovný ruch ako celok,“ argumentuje Michael Kahn, vedúci manažér expanzie FlixBusu v USA. „FlixBus sa zaviazal byť do roku 2030 uhlíkovo úplne neutrálny, a preto sme výrobcom ako je MCI vďační za to, že investujú do budúcnosti udržateľnej dopravy aj priamo tu v Spojených štátoch,“ dodal Kahn. FlixBus už v minulosti uviedol E-busy na diaľkových linkách na európskych trhoch, a to vo Francúzsku a Nemecku.

Po úspešnej skúšobnej prevádzke v Kalifornii bude FlixBus spolu s dopravnými partnermi a spoločnosťou MCI pracovať na tom, aby v roku 2020 zaistil E-busy aj pre ďalšie kľúčové spojenia vrátane trás Los Angeles – San Diego, Portland – Seattle alebo New York – Philadelphia. Podľa MCI sú vozidlá s označením MCI D45 CRTe LE CHARGE navrhnuté práve práve v dobe, keď poskytovatelia ako verejnej, tak súkromnej dopravy hľadajú vhodné technologické riešenia pre prepravu s nulovými emisiami.

Spoločnosť MCI plánuje vyrábať 100% elektrické diaľkové autobusy, ktorých výkonnosť bude porovnateľná alebo vyššia než v prípade doterajších naftových, hybridných a CNG vozidiel. Pohon modelu MCI D45 CRTe LE CHARGE bude zaisťovať 750V elektromotor značky Siemens s výkonom 350HP a vysokým krútiacim momentom s maximom až do 4 500Nm, napájaný batériou s kapacitou 389kWh (k dispozícii tiež až 544kWh). Vysoko-energetické lítium-iontové batérie pochádzajú z dielne americkej firmy XALT Energy.

Aby sa splnili kritéria pre diaľkovú prepravu, bude možné dobiť batériu doplna za menej než 3 hodiny v nabíjacej stanici s výkonom 150 kW. Elektrobus je vybavený systémom „MCI Connect Telematic“, ktorý meria kľúčové prevádzkové parametre vrátane absolvovanej vzdialenosti a času stráveného na ceste, prídavnými systémami a optimalizáciou výkonu batérie v závislosti na vonkajšie teplote v reálnom čase. Okrem rozvoja elektromobility je pre FlixBus v zámorí dôležité aj expandovanie celkovej dopravnej siete.

Od novembra začnú zelené autobusy jazdiť v Pensylvánii, Ohiu, Oklahome, v štátoch Washington a Oregon na severozápade a Florida na juhozápade krajiny. Dopravca tak od 7. novembra spája napríklad Philadelphiu s mestami New York, Baltimore a Washington D.C. Minulý týždeň začali autobusy FlixBus jazdiť aj medzi mestami Columbus, Pittsburgh a Washington D.C. Koncom novembra potom začnú slúžiť na severozápade USA medzi mestami Seattle, Portland alebo Eugene a na Floride z Miami do Orlanda.

V hlavných metropolách v USA aj Európe sa snažíme o to, aby naše autobusy zastavovali neďaleko zastávok mestskej hromadnej dopravy. Chceme, aby sa ľudia na zastávku dostali pohodlne metrom, električkou, na bicykli alebo aj pešo a prispievali tak k bezemisnému cestovaniu,“ vysvetlila hovorkyňa spoločnosti FlixBus Martina Čmielová. FlixBus založili v Nemecku v roku 2013 a aktuálne pôsobí v 28 krajinách na starom kontinente.

Na amerických cestách môžete zelené autobusy, ktoré spájajú dnes viac ako 100 zámorských destinácií, stretávať od mája 2018. Ako prvé spustila spoločnosť svoje služby v štátoch Kalifornia, Arizona a Nevada, v marci roku 2019 ich rozšírila do štátov Texas, Louisiana a Mississippi a o mesiac neskôr tiež do štátu Utah. V máji tohto roku otvorila prvé autobusové spojenia aj na východnom pobreží Spojených štátov.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov