Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Jeseníky, anebo hodně věcí na malém místě

Nebojte sa, český nadpis sme dali zámerne. Jeseníky na relatívne malom zhustenom priestore poskytujú všetko, čo rodina potrebuje. A ešte aj niečo navyše.

Zhruba 300 km od Bratislavy, na pomedzí severnej Moravy a Sliezska, sa rozprestiera chránená krajinná oblasť Jeseníky. Hornatá krajina s bohatou históriou, množstvom turistických, resp. zábavných atrakcií a širokou ponukou ubytovania na rôznej úrovni je skvelým miestom na rodinnú dovolenku. Ja som si ešte v priebehu leta takú dovolenku užil s priateľmi a ich rodinami. Základňu sme mali v obci Ramzová, v bývalom penzióne, ktorý je dnes prerobený na súkromné ubytovanie. Odtiaľ maximálne do hodiny jazdy autom sa dostanete kdekoľvek.

 

Obrie skaly

Prvý deň sme absolvovali turistickú prechádzku k Obrím skalám, priamo z Ramzovej ide lanovka na Šerák a odtiaľ asi 2 kilometre a ste pri Obrích skalách vo výške 1 088 metrov nad morom. Keď máte šťastie na pekné počasie, aké sme mali my, tak sa vám otvorí veľká časť Jeseníkov. Cestou sme míňali Vodopád u Obrích skál, ktorý nás v horúcom počasí príjemne osviežil.

 

Superflow

Na pomedzí poľských hraníc sa nachádza jeden z najznámejších, najlepších a najprofesionálnejších bajkparkov pre horských cyklistov v Česku – Rychlebské stezky. Jasné, že sme si túto príležitosť nemohli nechať ujsť. Ženy a deti sme nechali na chate a vyrazili sme za dobrodružstvom. Stredisko bajparku je v katastri obce Černá Voda. Priamo na mieste si môžete požičať bajky aj výbavu, resp. chrániče alebo si ich môžete rovno kúpiť. Ja som si požičal skvelý celoodpružený bajk GT Elite Force, modelový ročník 2019, ktorý mi rovno nastavili na moju výšku aj hmotnosť. Kamaráti si zobrali iné mašiny a vydali sme sa v ústrety novým zážitkom. Nikto z nás totiž doteraz nebol v podobnom bajkparku. Rychlebské stezky – to je niekoľko rôznych profesionálne upravených trás s klopenými zákrutami, prírodnými aj umelo vytvorenými prekážkami. Kto si chce zazjazdovať a zatrialovať, tak hor sa práve sem. My sme absolvovali trasu nazývanú Superflow. Super je hneď z niekoľkých dôvodov. Samotný zjazd má vyše 10 km, ide o flowtrail vo veľmi svižnom tempe s technicky stredne náročnými pasážami, je rozmanitý terénom, prekážkami aj vedením stopy a poskytuje niekoľko krásnych výhľadov. Na záver dňa sme si dali ešte trialovú rozlúčku s bicyklami priamo v areáli strediska. Bubny, mostíky, schody… A na záver malinovka pre vodiča, pivko pre spolujazdcov. Rychlebské stezky nie sú lacné, no rozhodne stoja za to.

 

Svet detí

Ďalší deň patril deťom, zaviedli sme ich do relaxačného a športového rezortu Dolní Morava. Tu si nájdu svoje malí aj veľkí a na svoje si prídu aj dospelí. Celé sa to začína rozprávkovou cestou hore a pokračuje množstvom edukatívnych a zábavných kútikov, resp. parkov pre deti. Naše deti si veľmi užili tzv. Mamutíkov vodný park. Voda je proste zaklínadlo na deti. Rôzne kanáliky, labyrinty, vodné vrtule, vodopády… A vrcholom je šmýkačka z mamuta cez jeho chobot von. Z areálu spomeniem tiež lanové dráhy niekoľkých stupňov náročnosti, obriu hojdačku, na ktorej vás z výšky asi tretieho či štvrtého poschodia pustia dole, prechádzku v oblakoch Sky Walk. Na vrchole môžete vykročiť na sieť a zažiť pocit, akoby pod vami nič nebolo a vy ste sa vznášali vo vzduchu. Späť sa môžete spustiť bobovou dráhou. Deň ubehol ako voda, odchádzali sme medzi poslednými. Človek by si pomyslel, že deti budú po takomto dni zničené a pôjdu skoro spať. Opak bol pravdou. Skôr ich to nabudilo k huncútstvam.

Prechádzka na korune

Turistickým lákadlom v Jeseníkoch je sústava prečerpávacích vodných priehrad elektrárne Dlouhé stráně. V roku 2005 ju zaradili medzi sedem divov Českej republiky a je jednou z najnavštevovanejších turistických atrakcií Českej republiky. Mimochodom, aj v medzinárodnom meradle je to tretia najväčšia prečerpávacia nádrž na svete. Horná nádrž je vo výške 1 350 m n. m.  (hovoríme o hladine pri plnej nádrži) a voda z nej sa vedie spádom 510,7 metra dvoma tlakovými potrubiami s priemerom 3,6 metra a dĺžkou 1,5 km do podzemnej turbínovej elektrárne s výkonom 650 MW. Princíp je veľmi jednoduchý: v noci, keď je prebytok elektrickej energie, sa za pomoci čerpadiel tlačí voda do hornej nádrže a cez deň, keď je pri odbere elektrickej energie vysoký, tak sa spúšťa voda z hornej nádrže na turbíny elektrárne. Horná nádrž pojme 2,72 milióna kubických metrov vody a po jej korune sa môžete pokojne poprechádzať. Z dolného parkoviska odporúčam lanovku, ktorá vás dovezie 4,5 km pod hornú nádrž. Odtiaľ sa už môžete pokračovať peknou turistickou cestou alebo v sezóne kyvadlovým minibusom. Na cestu dole sme si požičali kolobežky, samozrejme, aj s helmami a vydali sa po asfaltovej ceste dole až k spodnému parkovisku. Bola to zábava a keď si to pustíte trochu viac, tak adrenalín.

 

Bílá Opava

Keď už ste v Jeseníkoch, tak si určite nájdite čas na prechádzku po náučnej ceste Bílá Opava. Viacerými mostíkmi, lávkami a schodmi vás prevedie najkrásnejšou horskou bystrinkou Jeseníkov. Pôjdete romantickými zákutiami smrekového pralesa, okolo vodopádov (ten najväčší má výšku 7,9 metra), kaskád, skalných útvarov… Celá cesta má 6, resp. 10,5 km a je nenáročná, s minimálnymi stúpaniami a klesaniami. Celkové prevýšenie na dlhšej trase je 550 metrov. Trinásť informačných tabúľ vás zasvätí do tajov, histórie a života tohto krásneho kúta Jeseníkov. Na konci výletu sme si dopriali obed v reštaurácii v Ovčárne a autobusom sa odviezli späť k autám v Karlovej Studánke.

 

A mnoho viac…

Jeseníky ponúkajú, samozrejme, omnoho viac zaujímavostí. Spomeniem zatopené bane a kamenné doly, v niektorých sa dokonca môžete kúpať. Nechýbajú hrady a zámky – my sme navštívili zámok Goldenstein (Kolštejn) v obci Branná, ktorý funguje aj ako hotel. Odporúčam tiež rozhľadňu Bukovka u Rapotína, skalný útvar Kamenné okno, zámok Velké Losiny, hrad Sovinec, na ktorom sa v lete koná niekoľko kultúrnych podujatí a prirodzene Praděd, najvyšší vrch nielen Jeseníkov, ale celej Moravy – na samom vrchu s vysielačom. Pripomína mi našu Kráľovu hoľu.

Foto: Autor

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov