Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Najvyšší most bude v Komárne

Cestný most, ktorý bude spájať slovenské Komárno a maďarský Komárom, bude najvyšším mostom na celom toku Dunaja. Výstavbu osobne skontroloval minister dopravy a výstavy SR Arpád Érsek. Výstavba mosta je spoločným projektom Slovenska a Maďarska a je financovaná z eurofondov cez Nástroj na prepájanie Európy.

„Som rád, že aj napriek rôznym úskaliam a nepredvídateľným klimatickým podmienkam, ktoré prináša stavba na vode, sa pri tomto náročnom projekte darí držať tempo výstavby.   Komárňanský most bude mať okrem praktického významu aj svoj symbolický. Bude najvyšší most na Dunaji. Obyvateľom a návštevníkom Komárna a Komáromu ho plánujeme odovzdať do užívania už v budúcom roku,“ povedal A. Érsek.

Práve v tomto týždni si stavbári pripísali dôležitý míľnik. Na priečne naklonený pylón bol umiestnený posledný diel.  Jeho celková výška od dna Dunaja je 118 m. Vo svojej celkovej výške bude zároveň najvyšším mostom na Slovensku. V tele pylóna je točité schodisko so 405 schodmi a osem rebríkov na vrcholnú vyhliadkovú plošinu. Vyšliapanie z úrovne vozovky na vrchol pylóna sa dá prirovnať k výstupu na 32-poschodový mrakodrap. Pylón je umiestnený asymetricky a leží na slovenskej strane Dunaja.

Nový cestný most po dokončení pomôže odľahčiť starý Alžbetin most v Komárne. Okrem hlavnej cesty s dvoma pruhmi, tu bude aj chodník pre peších a cyklocesta. Celkový rozpočet projektu je vyše 117 miliónov eur. Plánované odovzdanie hotovej stavby je v júni 2020.

Zdroj: MinDOP

Foto: stavbymostov.sk

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov