Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Klimatické zmeny, Holandsko už brzdí!

Z Holandska sa šíria informácie, že tamojšia vláda chce počas dňa znížiť rýchlosť na diaľniciach na 100 km/h. Myslíte si, že je to kvôli bezpečnosti? Omyl.

Dôvodom je zmena klímy. Informovala o tom holandská tlačová agentúra ANP.

Premiér Mark Rutte oznámil, že balík predstaví verejnosti v najbližších dňoch. Zatiaľ veľa podrobností známych nie je.

Rýchlostný limit bude platiť iba počas dňa

Rýchlosť 100 km/h by mal byť platné podľa predbežných informácií iba počas dňa. Medzi 19:00h a 06:00h by mal platiť pôvodných rýchlostný limit na diaľniciach, a to 130 km/h. Hlavným účelom tohto opatrenia je znížiť emisie oxidov dusíka a iných znečisťujúcich plynných látok.

Holandsko má dlhodobo problém s emisiami

Holandský odvolací súd už v minulosti potvrdil verdikt, na základe ktorého musí vláda radikálne znižovať emisie skleníkových plynov.

Štát má právnu povinnosť podniknúť opatrenia na ochranu krajiny a občanov pred nebezpečenstvom klimatickej zmeny, vyplýva z rozhodnutia. Súd v Haagu zamietol odvolanie holandskej vlády proti pôvodnému verdiktu z júna 2015, podľa ktorého musí Holandsko do roku 2020 zredukovať emisie skleníkových plynov o najmenej 25 % v porovnaní z referenčnou úrovňou z roku 1990.

Chceli zakázať spaľovacie motory…

Ešte v roku 2016 Holandskom otriasol návrh zákona, ktorý si dával za cieľ úplne zakázať predaj nových automobilov na spaľovací pohon a to do roku 2025.

Návrh dohody o znížení uhlíkových emisií, na ktorom sa dohodlo dávnejšie sedem politických strán, ráta s opatreniami ako zastavenie dovozu plynu a postupné preradenie benzínových a naftových automobilov do vyššej daňovej kategórie, čo má platiť pre domácnosti aj podnikateľov. Tieto zmeny sa mali dotknúť aj samotnej ceny palív.

Tamojšia vláda si verí. Sú presvedčení, že tieto opatrenia ustoja. Čo si myslíte vy?

 

Zdroj: ksta.de

Foto: Youtube 

Diskusia 1
  1. Roman Používateľ hovorí

    Úplná hovadina, pri 100vke buď dusim motor na 6ke alebo tocim motor na 5ke, tak či tak mám vyššie emisie ako pri 130ke, asi???

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov