Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Dieselgate po česky, poškodení chcú miliardy

Škandalózna kauza Dieselgate bude mať svoju súdnu dohru aj v Českej republike. Koncom novembra sa v Prahe uskutoční súdne pojednávanie, na ktorom budú poškodení českí spotrebitelia požadovať odškodné vo výške 14 miliárd českých korún (549,321.195 eur)!

Obvodní súd pre Prahu 8 bude prejednávať nárok na odškodné 22. novembra 2019. Poškodení vlastníci vozidiel majú poslednú šancu sa k žalobe pridať, pričom 12. novembra spoločnosť Safe Diesel rozšíri zoznam o ďalších minimálne 450 vlastníkov dotknutých automobilov. Dokopy tak v spore zastupuje už okolo 6300 klientov, pričom pre každého z nich nárokuje odškodné vo výške 220.000 Kč (8630 eur).

Celková žalovaná čiastka tak dosahuje už spomínaných 1,4 miliárd Kč.„Všetky súdne poplatky hradí Safe Diesel a ani v prípade súdnej prehry nebudú klienti nútení platiť súdne trovy. Môžeme tiež garantovať, že nároky všetkých klientov, ktorí sa k nám pripoja do stanoveného termínu pred zahájením jednania, budú súdu predložené,“ vysvetlil jednateľ spoločnosti Safe Diesel Vladimír Neuman.

Emisný škandál prepukol pred štyrmi rokmi, keď americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) v apríli oznámila, že v automobiloch koncernu Volkswagen objavila „zariadenie“, ktoré dokáže ovplyvniť množstvo vypustených emisií. Daný softvér dokáže rozpoznať, že automobil prechádza emisným testom, v priebehu ktorého vypustené škodlivé látky automaticky zníži. V USA Volkswagen vyplatil každému majiteľovi dotknutého vozidla odškodné 5100 až 10.000 amerických dolárov, ponúkol opravu či spätné odkúpenie týchto vozidiel.

V Nemecku už koncern, ktorý má svoje výrobné linky aj na Slovensku v Devínskej Novej Vsi, akceptoval pokutu vo výške jednej miliardy eur. Odškodnenia sa navyše domáhajú stovky tisíc vlastníkov dotknutých vozidiel v celej Európe. Nemecké štátne zastupiteľstvo podalo v súvislosti s emisnou kauzou obžalobu proti vysokým manažérom koncernu Volkswagen, vrátane bývalého predsedu predstavenstva Volkswagenu Martina Winterkorna, v ktorej vyčíslilo celkovú škodu spôsobenú emisným škandálom na 78 miliard eur.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov