Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Pripravte sa na vyššie poistné za autá

Povinné zmluvné poistenie je jednou z podmienok na to, aby ste mohli vozidlo prevádzkovať po pozemných komunikáciách. Na trhu je viacero poskytovateľov, stačí si len vybrať. Neorientujte sa len podľa ceny, ale aj podľa podmienok, či služieb, ktoré poskytujú.

Zdražovanie poistenia áut sa dalo čakať. Zdražuje sa všetko, rastú náklady, a peniaze musia vyrábať ďalšie peniaze. Najhoršie na tom budú vraj mladí vodiči, ktorí žijú vo veľkých mestách.  Z analýzy vyplynulo, že poisťovne doplácajú približne 11% zo svojho. Je to pravda? Ťažko povedať…

Prečo ceny poistenia rastú?
  • Inflácia  – tá sa v súvislosti s PZP prejavuje v medziročnom zvyšovaní cien opráv motorových vozidiel
  • Zmeny pri odškodňovaní – pri tzv. plechových škodách poisťovne začali poškodeným vyplácať tzv. skutočnú škodu, ktorá nezohľadňuje amortizáciu poškodených autodielov.
  • Nemajetková ujma – žiadajú ju pozostalí po osobe usmrtenej pri nehode (na súdoch sú žaloby v desiatkach miliónov eur).
  • Certifikované miesto opravy  ktoré musia vykonávať väčšie opravy poškodených vozidiel (kvôli vykonávaniu STK na týchto vozidlách) a celkom nová úprava náhrady škôd na zdraví v Občianskom zákonníku

Niektoré z dôvodov majú naozaj logické opodstatnenie. Niektoré tvrdenia, alebo inštitúty, sú vytvorené umelo, čím cena nákladov poisťovní zbytočne rastie.

Moderné autá a cena ich opravy rastie. Rastie cena lakovania, rastú ceny snímačov, reflektorov, airbagov, riadiacich jednotiek… a v neposlednom rade cena práce. Náklady sa nabaľujú. To má logické opodstatnenie. Rovnako aj vyplácanie škody pozostalým, či oprava vozidla do pôvodného stavu bez amortizácie. Čoho však ja nie som vôbec zástancom je certifikované miesto opravy. Je to jeden z pretlačených inštitútov, ktorým si autorizované “certifikované” servisy snažia prilepšiť o peniaze z poistky.Áno, autá sú modernejšie, ale väčšinou sa vymieňa kus za kus, trochu horšie to je so spôsobom opravy konštrukčne dôležitých prvkov, ale nič také, čo by sa nedalo. Našťastie podľa dostupných informácii sa to starých áut týkať nebude, inak by ste ich aj pri menšom karambole mohli vyhodiť na šrotovisko. Ostatné autá to čaká od r. 2021.

Vyzerá to tak, že ceny poistenia narastú čoskoro o 10-20%. Pre každého…
Uniqa a Allianz

Spracovanie cenovej ponuky poistenia auta budú vytvárať na základe konkrétneho klienta. Niekoho sa zvýšenie dotkne, iného nie.

Kooperativa

Poisťovňa pri tvorbe cien zohľadňuje nárast cien opráv. Preto aj ceny budú vyššie, najmä pre mladých vodičov.

Na druhej poisťovne svorne tvrdia, že pre menej rizikové skupiny s bezškodovým priebehom poistenia ceny výrazne neporastú.

 

Foto: archív

Zdroj: Nový čas

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov