Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Cena elektromobilu už čoskoro ako spaľovák

Mnohí odborníci z oblasti sveta automobilov uvádzajú, že v rokoch 2022 - 2023 očakávajú vyrovnávanie cien vozidiel so spaľovacím motorom a elektromobilov. Vychádzajú z rôznych štatistík a výskumov. Tento trend je navyše zjavne rýchlejší, ako sa pôvodne odhadovalo.

Analýza organizácie BloombergNEF z roku 2017 predpokladala, že vyrovnanie cien naftových vozidiel a elektromobilov by mohol nastať niekedy po roku 2026. V roku 2018 bol  tento termín presunutý na rok 2024, dnes sa  už veľmi hlasno hovorí o roku 2022. Aspoň na území Európskej únie. K tomu si pripočítajte množstvo chystaných dotácii zo strany štátov, či nákupných bonusov od automobiliek, masové kampane, a kopec ďalších ťahov, ktoré dokážu ovplyvniť zmýšľanie spotrebiteľa.

Pre porovnanie som si vybral VW e-Golf 100 kW (27 990 eur)  a rovnakého zástupcu so spaľovacím benzínovým motorom 1,5 TSI 110 kW DSG Highline (21 920 eur) a naftového zástupcu 2,0 TDI 110 kW DSG Highline.  Jeho cena je presne v strede(24 770 eur). Aktuálny rozdiel v cene si viete rýchlo spočítať aj sami. Avšak podotýkam, na model VW GOLF je aktuálne výrazná zľava, nakoľko už ohlásili jeho nástupcu. Pri prepočítaní na percentá to je rozdiel v cene benzín vs. elektrina zhruba 25%. Vzťah nafta vs. elektrina by sme mohli vyjadriť len hodnotou 12%. Každopádne, aktuálne naftový motor je zvyčajne  využívaný na dlhé trasy, kde ho s elektromobilom a jeho dojazdom rovnať nemožno. Preto porovnanie benzín – elektrina považujem za vhodnejšie.

Pád ceny nových elektromobilov spôsobilo hlavne zníženie ceny batérii. Ich cena padla tiež neočakávane rýchlo. A stále padá. K tomu si prirátajte znevýhodnenie cien spaľovacích motorov z dôvodu emisií, a zrazu máju k sebe misky váh k sebe bližšie, ako kedykoľvek predtým.  Očakáva sa aj pokles cien ďalších kľúčových komponentov elektromobilov, akými sú napr. elektromotory. Navyše sa kladie veľa peňazí do výskumu a vývoja. To znamená, že sa očakáva rapídne zmenšenie veľkosti batérii, čo môže viesť k totálnej zmene konštrukcie vozidiel, ale aj ich dizajnu. Každopádne bude to veľmi zaujímavé obdobie. Som veľmi zvedavý, kam sa svet automobilov posunie.

Tí, ktorí zvažujú kúpu elektromobilu by mali rátať aj s rýchlym poklesom ceny za prvé roky vlastníctva.  Štatistiky uvádzajú rôzne čísla, ale podľa rôznych dostupných zdrojov je zatiaľ rozumnejším a ekonomickejším riešením nákup hybridu.

Foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov