Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Elon Musk: „Nenabíjajte autá Tesla na 100 %“

Vyspelí manažéri na celom svete už dnes rozhodne nepodceňujú komunikáciu s verejnosťou a kritické reakcie zákazníkov. Do tejto skupiny patrí aj šéf automobilky Tesla Elon Musk. Zámorský vizionár využíva moderné technológie na osvetu a podporu predaja.

Nedávno Musk reagoval na otázky Samanthy Jensenovej, ktorá sa domáhala rady prostedníctvom sociálnych sietí. Ako majiteľka elektromobilu Tesla Model 3 počíta s teoretickým dojazdom 390 km. Pokiaľ sa batéria každú noc dobije na 90 %, sme na 347 km. Pokiaľ sa batéria každú noc dobije na 90 %, sme na 347 km. Pokiaľ sa batéria každú noc dobije na 90 %, dostaneme sa na hodnotu 347 km.

Samantha dochádza za pracovnými povinnosťami 260 km, čo už je hodnota nebezpečne blízka. Ak k tomu náhodou pribudne neplánovaná obchádzka, drobnejší výlet na nákup, zápcha alebo chladné počasie, tak to v praxi znamená, že sa už nemusí dostať pohodlne späť domov.

Samantha preto na Twitteri oslovila priamo Elona Muska. Jeho odpoveď je vlastne dosť logická, no niektorých laikov možno prekvapí. „Nie je to veľký problém. Dobite na batériu 90 % až 95 % a budete v pohode. Pri 100 % nefunguje rekuperácia energie pri brzdení, pretože je batéria plná, takže auto nie je tak energeticky efektívne,“ napísal Musk.

Účinnosť regeneratívneho brzdenia sa ťažko odhaduje. Existuje však štúdia, ktorá pri mestskej premávke udáva navýšenie prostej kapacity batérií o 30 %, a to už nie je zanedbateľná hodnota. Logika automobilky Tesla je teda taká, že dobiť elektromobil na 90 % je skoro to isté ako dobiť ho na 100 %. Navyše dobíjanie na plnú kapacitu podľa spoločnosti Tesla znižuje životnosť batérií.

-jj-, foto: Tesla

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov