Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Porsche + Boeing = elektrický lietajúci stroj

Keď si predstavíte spoluprácu renomovaných značiek Porsche a Boeing, tak väčšinu z nás napadne hneď rýchla raketa. A nie sme ďaleko od zásahu. Obe firmy sa totiž dohodli, že spolu vyvinú koncept plne elektrického lietajúceho stroja s kolmým štartom.

Vízia luxusnej dopravy budúcnosti podľa nemeckej automobilky Porsche vyzerá pôsobivo. Zásadné pokroky v oblasti li-ion batérií, elektrického pohonu a konštrukcie malých dronov v posledných rokoch spôsobili, že elektrické lietajúce dopravné prostriedky už nepatria do ríše snov.

Na ich evolúcii a napredovaní pracuje celá séria spoločností, vrátane takých známych ako sú Uber, Audi a Airbus, Siemens a Airbus a ďalší. Daimler napríklad investoval do start-upu Volocopter. Pre Porsche má tento nový projekt stroja typu eVTOL predstavovať upevnenie pozície značky v oblasti prémiovej mobility.

Dnes už takmer nikto nepochybuje o tom, že osobné lietajúce prepravné drony sa časom určite stanú súčasťou mobility pre homo sapiens. Porsche nebude pracovať priamo so spoločnosťou Boeing, ale jej dcérskou firmou Aurora Flight Sciences. Cieľom nie je vyvinúť len samotný stroj, ale celý ekosystém mobility.

Boeing je jeden z dvoch najväčších svetových výrobcov leteckej techniky a súčasne najväčším exportérom USA. Operuje celosvetovo, ale hlavné sídlo má Chicagu, v štáte Illinois. S výnosmi okolo 30 mld. dolárov za predaj zbraní je tato nadnárodná spoločnosť tretia v rebríčku zbrojných dodávateľov na svete.

-jj- zdroj: Electrek.co

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov