Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Volvo XC40 Recharge: S dojazdom cez 400 km

Na prekvitajúci trh v danom segmente sa rúti ďalšie plne elektrické SUV. Volvo XC40 Recharge je v podstate priamou konkurenciou pre elektromobily Audi e-tron, Jaguar I-Pace, Mercedes-Benz EQC či BMW iX3.

Nový elektromobil Volvo XC40 Recharge je prvým modelom v novej rade Recharge. Vedenie švédskej značky spadajúcej pod čínsky koncern Geely už niekoľkokrát deklarovalo, že jeho budúcnosť je elektrická.

Volvo, ktoré patrí medzi renomované automobilky s novým prístupom k marketingu a politike predaja, čo má za následok absenciu na svetoznámych autosalónoch, chce do roku 2025 predávať výhradne plne elektrické automobily, zvyšok budú tvoriť hybridné modely.

Malé SUV Volvo XC40 je v súčasnej dobe jedným z najpopulárnejších modelov švédskej značky. Nie je preto žiadnym prekvapením, že na novej modulárnej platforme sa firma rozhodla tiež pre jeho plne elektrickú verziu.

Elektromobil Volvo XC40 Recharge poháňajú dva elektromotory s celkovým výkonom 300 kW (po 150 kW na každej ose). Palubná nabíjačka zvládne až 11 kW, rýchlonabíjanie až 150 kW. Z pokoja na stovku akceleruje elektromobil v prebehu 4,7 sekundy.

Maximálna rýchlosť je obmedzená na 180 km/h. Batéria je umiestnená v podvozku a pod zadnými sedačkami. Půjde o prvé Volvo, ktoré bude môcť prijímať softwarové updaty bezdrôtovým spôsobom. Jeho infotainment bude poháňať Google Android.

Hmotnosť vozidla je 2150 kg až 2250 kg v závislosti od výbavy. Automobil môže byť vybavený ťažným zariadením maximálne pre 1500 kg. Rozmery sú 4425 mm na dĺžku, 2034 mm na šírku vrátane zrkadiel a 1652 mm na výšku.

Batéria s kapacitou 78 kWh (75 kWh využiteľných) dáva elektrickému vozidlu dojazd viac ako 400 km podľa normy WLTP. Na slovenský trh by sa atraktívne vozidlo do zásuvky malo dostať v prvej štvrtine budúceho roka, pričom cena by sa mala pohybovať okolo 58.460 eur.

-jj-, foto: Volvo

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov