Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Zúžené úseky strašia nielen klaustrofobikov

Zúžené jazdné pruhy na diaľniciach, ale aj na obyčajných viac-pruhových cestách sú veľmi nebezpečné. Vodiči by preto mali vedieť, aké široké majú auto.

Pri rekonštrukcii ciest sa čoraz viac využívajú zúžené jazdné pruhy, kde je okrem iného stanovená aj maximálna povolená šírka auta. Vodiči však túto hodnotu svojho auta neovládajú. Pri bežnom osobnom aute to je takpovediac jedno. Zvyčajne všetky bežné u nás predávané autá sú klasických rozmerov a šírkové limity pri obmedzeniach nepresahujú.!

Potom sú tu však veľké SUV, dodávky, alebo jazdné súpravy, zložené z osobného auta, dodávky, či SUV, ktoré majú pripojený vozík, ktorý presahuje celkovú šírku auta. Napr. také nové BMW X5 má šírku cez 2,2 m!

Všetci čo tak jazdia ohrozujú nie len seba, ale aj ostatných!

Čím je priestor stiesnenejší, tým je väčšia pravdepodobnosť chyby. A práve takáto chyba môže spôsobiť nehodu. Tá okrem následkov a škôd môže paralyzovať cesty na niekoľko hodín.

Navyše ak ste spôsobili nehodu, a poisťovňa na to príde, že ste v danom pruhu nemali čo hľadať, pripravte sa na problémy s poistným plnením.

K tomu si pripočítajte skutočnosť, že aj policajt má oprávnenie merať  rozmery a hmotnosti vozidla, takže si okrem iného koledujete o pokutu.

Autor: Marek PAUCO

Foto: Autor

Video: YT

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov