Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Tokio 2019: Mitsubishi ukáže dve štúdie

Japonská automobilka Mitsubishi predstaví na domácom autosalóne v Tokiu (24. októbra – 4. novembra 2019) štúdiu plug-in hybridného modelu SUV Mi-Tech

Do malého elektrifikovaného konceptu SUV Mi-Tech sú nahustené nové a ľahšie plug-in hybridné (PHEV) hnacie ústrojenstvo s pohonom 4×4 na báze 4 elektromotorov, vyspelé systémy na podporu riadenia a systémy aktívnej bezpečnosti.

Systém pohonu PHEV s ľahkou a kompaktnou jednotkou prešiel optimalizáciou pre malé SUV; namiesto klasického riešenia, generátor poháňaný spaľovacím motorom‘ je možné použiť systém generátora poháňaného plynovou turbínou.

To šoférovi umožňuje jazdu čisto v EV móde alebo v režime sériového hybridného pohonu. Tento systém sprostredkuje hladké a agilné jazdné schopnosti, ktoré sú pre elektrifikované vozidlá charakteristické.

Štúdia Mi-Tech Concept využíva pohon 4WD so štvoricou elektromotorov, označovaný „Quad Motor with Dual Motor AYC“ s dvoma elektromotormi na každej náprave. Uvedené riešenie umožňuje privádzať na každé z kolies optimálny krútiaci moment. Šofér tak môže očakávať požadovanú istotu v podobe precíznej ovládateľnosti pri každodenných jazdách v meste, rovnako tak ako rýchle reakcie a vlastnosti pri výpravách do terénu.

Systém na podporu riadenia Mi-Pilot upozorňuje šoféra na nebezpečie kolízie, a navyše mu pomáha s ovládaním volantu a bŕzd. Systémy aktívnej bezpečnosti ďalej pomáhajú šoférovi vyhnúť sa nehodám, prípadne aspoň zmierniť ich následky. Súhra všetkých uvedených systémov evokuje upokojujúce pocity s možnosťou plne si vychutnať bezpečnú a príjemnú jazdu.

Návštevníci expozície Mitsubishi si budú tiež môcť vychutnať ukážky virtuálnej reality, kde sa prezentovaná vývojová štúdia ukazuje z najrôznejších uhlov a vzdialeností. Záujemcovia tak môžu otáčať, približovať či odďalovať stereoskopické obrazy štúdie Mi-Tech Concept na najrôznejších pozadiach.

Okrem toho môžu využiť pohľady z rôznych uhlov pri sledovaní okolia z kabíny vozidla. K dispozícii sú aj náhľady ako pri obchádzania okolo vozidla, nazeranie do interiéru zvonku, resp. pohľadu zospodu vozidla. Mi-Tech Concept používa ovládacie rozhranie (HMI), ktoré na čelné sklo premieta rôzne informácie rozšírené reality (AR), detekované pomocou vyspelej technológie optického rozpoznávania.


V japonskej metropole však spoločnosť Mitsubishi predstaví okrem štúdie plug-in hybridného modelu SUV Mi-Tech ešte jeden koncept. Bude to koncept, ktorý dostal pracovný názov Super Height K-Wagon. V novom vozidle by malo byť až nečakane veľa priestoru pre pasažierov.

 

-jj- , foto: Mitsubishi

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov