Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Tohto strážneho anjela závidia aj naši cestári

Pracovník pohybujúci sa po ceste, alebo pomaly idúci, či rovno stojací pracovný stroj je na diaľniciach, rýchlostných cestách a cestách mimo obcí v neprípustnom ohrození.

V krajinách, kde nie je problém stavať cesty, alebo ich modernizovať, myslia okrem iného na zvýšenie bezpečnosti vodičov, ale aj na bezpečnosť ľudí vykonávajúcich rozličné činnosť na ceste. Práca na ceste má svoje špecifiká.  Preto sa zamestnávatelia po celom svete snažia v týchto neľahkých podmienkach svojich zamestnancov chrániť vo dne aj v noci.

Problémom vodičov je, že len veľmi zriedka znížia rýchlosť a zvýšia opatrnosť v úsekoch, kde sa na cestách pracuje. Stačí málo, a môžete vraziť do cestárov. A pritom to nemusí byť ani čisto vaša chyba. Stačí nečakaná prekážka, k tomu nesprávna reakcia, a rázom sa môžete stať vinníkom nehody.

Zahraničné štatistiky ukazujú, že len čosi menej ako polovica vodičov si všimla označenie práce na ceste, a svoju rýchlosť skutočne obmedzeniu na tabuli prispôsobila. Len menej ako 40% opýtaných znížilo rýchlosť na nimi uváženú primeranú rýchlosť, a 10% neznížilo rýchlosť vôbec.

Uvedomili ste si, koľko vozidiel prejde na frekventovanej ceste za 10 minút? Alebo za hodinu? 10% z týchto vodičov áut neznižuje rýchlosť vôbec! Je to alarmujúce číslo, ak si to premietnete do reálnych podmienok.

Práve preto sa správcovia ciest v rôznych krajinách snažia zvyšovať bezpečnosť zamestnancov. Nakupujú preto rôzne moderné prvky, ktoré koniec koncov môžu zachrániť život pracovníkov, ale aj osádky vozidla. Jedným z nich je aj bezpečnostná plošina pohlcujúca náraz umiestnená v zadnej časti cestárskeho vozidla. Pomaly ale isto ju vidíte aj na cestách u našich susedov. U nás som ju zatiaľ nepostrehol.

Postrehli ste ju na našich diaľniciach? Privítali by ste ju na našich cestách? Alebo sú to podľa vás len zbytočne vyhodené peniaze?

 

Autor: Marek PAUCO

Foto: roadsafety.co.uk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov