Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Minister Érsek chcel drahšie diaľničné známky

Zdražovanie diaľničných známok je opakujúca sa koncoročná téma. Niekoľko rokov po sebe sa nezdražovalo. Zdražovať sa nebudú ani známky na rok 2020.

Tento týždeň sme vás namotivovali na 365-dňové diaľničné známky. Avšak radosť netrvá dlho…

Keď som naobed počúval rádio, poriadne som sa nasrdil. Čo som tam počul? Ministra dopravy A. Érseka vyspovedal Braňo Závodský z Rádia Expres. Každopádne, nerozoberala sa len cena diaľničných známok, ale aj iné témy. Tie však radšej spomínať nebudem…

Hneď ako prvé ma zaskočilo, že pán minister nevie, koľko stoja jednotlivé známky. Vedel iba koľko stojí ročná, čiže 50 €. Tiež ma zarazilo tvrdenie, že minister nechce budúci rok zdražovať známky, keďže sa neodovzdávajú nové úseky. Nechal sa však počuť, že budúci rok pár úsekov pribudne, čiže vzniká priestor na navýšenie ceny. Ďalej povedal, že sme najlacnejší vzhľadom na diaľničnú sieť… To ako mohol myslieť vážne? Spomeniem radšej Rakúsko a ich ceny, ako by som mal spomínať notoricky opakovanú ČR.  V Rakúsku stojí 10 dňová známka 9,20 €, dvojmesačná 26,80 € a ročná 89,20 € !!! A akú cestnú sieť majú tam?

Minister chcel zvyšovať cenu diaľničnej známky ešte vlani o 30%!!! „Musíme sa prispôsobiť ostatným krajinám…,“ uviedol A. Érskek.

Takže po novom bude 10 dňová známka teoreticky stáť 13,30 €, mesačná 18,20 € a ročná (365 dňová) cca 65 €.
Takže aby sa náhodou vodičom na Slovensku nežilo lepšie, tak nám ešte pridajú. Viem, 15 € za celý rok nie je veľa, ale prirátajte si k tomu stále vyššie príjmy pre štát povedzme z mýta pre vybrané druhy vozidiel, príjmy z palív… Kde miznú tie peniaze? Na druhej strane prichádzajú vyššie sumy a poplatky pre občana za TK a EK, registračné poplatky pri každom prepise auta… A tak by sme mohli pokračovať. Len tie platy a životná úroveň nie a nie ísť hore inde ako mimo Bratislavu.

Voľby sa blížia. Nech vyhrá ten, kto vyhrať má. Utopisticky však verím, že na ľudí prestanú pravidelne pliesť biče z každej strany, a bude sa aj nám, pracujúcemu ľudu, žiť lepšie. 

Foto: SITA

MP

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov