Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Smerovky v kruháči. Kedy áno a kedy nie?

Kedy dávate smerovky? Pred vjazdom do kruhového objazdu, pred jeho opustením, alebo počas jazdy v ňom?

Povedzme si na rovinu. Čoraz viac vodičov nedáva smerovky vôbec. Ako by vôbec neboli súčasťou ich auta, alebo za nich musia zaplatiť tučný príplatok. Nepoužívanie smeroviek je neohľaduplné, netolerantné a hlavne nebezpečné… v hustej premávke.

Čo vraví zákon?

Ako všetci dobre vieme, tak znamenie znamenie o zmene smeru jazdy sa dáva smerovými svietidlami, čiže smerovkami. Vodič je povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy včas pred začatím úkonu. Pritom musí dbať na na okolnosti cestnej premávky, najmä na vozidlá idúce za ním a na povahu jazdy.Znamenie o zmene smeru jazdy vodič nedáva pri vjazde do kruhového objazdu. Pri jazde po kruhovom objazde vodič dáva znamenie o zmene smeru jazdy, ak z takej križovatky vychádza.

V aktuálnom sadzobníku pokút je uvedené: Nedanie znamenia o zmene smeru jazdy, ak to vyžaduje bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Takéto vaše nekonanie vás môže vyjsť na 30-50 €.

Vjazd na kruhový objazd nie je považovaný za zmenu smeru jazdy. Smerovku preto pri vjazde dávať nemusíte.

Aká je slušnosť?

Vraví sa, že slušnosť sa už nenosí. My si myslíme, že by sa mala začať nosiť opäť. Na cestách stretnete rôzne riešené kruhové objazdy. Existujú jednoduché, majú jeden pruh a len 3 a viac výjazdov, iné považujeme za zložitejšie, kde je niekoľko jazdných pruhov. Prejsť niektorými kruháčmi je pre vodičov trestom. Niektorí poriadne spanikária.

Pritom práve správnym použitím smeroviek by sa plynulosť dala podstatne zefektívniť. Včasná smerovka vpravo môže byť tým správnym nástrojom. Efektívnosti kruhových objazdov môže prispieť aj použitie ľavej smerovky, ak máte v úmysle použiť iný, ako prvý výjazd (zákonom to zakázané nie je). Tu však pozor na tzv. komfortné blikanie smeroviek. Ak máte nastavený troj-blik, resp. päť-blik, tak to môže byť na škodu, ak ich aktivujete neskoro. Svietite ako vianočný stromček a vodič v inom aute na vjazde do kruhového objazdu ostane v neistote stáť, radšej si počká, kým objazd opustíte.

Zložitejšie kruhové objazdy

Ak je v kruhovom objazde viac jazdných pruhov a vodič prechádza z jedného pruhu do druhého, je tiež povinný dávať smerovku!

Toto si určite zapamätajte!

Vodič, ktorý sa nachádza vo vnútornom pruhu objazdu a má v pláne prejsť do iného jazdného pruhu, poprípade následne použiť aj výjazd, je povinný správať sa tak, aby neohrozil vodičov idúcich po vonkajšom jazdnom pruhu. V tomto prípade totiž platí pravidlo „jazdy v jazdných pruhoch”, kedy vodič ktorý prechádza z jedného jazdného pruhu do druhého, nesmie ohroziť vodičov idúcich v jazdnom pruhu do ktorého prechádza. Platí to najmä pri vychádzaní z kruhového objazdu!

Foto: SITA

Autor: Marek PAUCO

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov