Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Grandiózne kupé Bentley EXP 100 GT

Bentley EXP 100 GT je oslavou storočnice britskej automobilky.

Priamo v Crewe, domove prestížnej značky, bol 10. júla predstavený koncept EXP 100 GT stelesňujúci budúcnosť kupé na veľké cestovanie okolo roku 2035. Premiéra sa udiala presne v deň stého výročia založenia automobilky Bentley Motors. Koncept zhmotňuje čistokrvnú DNA značky Bentley a podľa svojich tvorcov je inšpirovaný túžbami klientov. Atraktívne tvarované kupé používa vôbec po prvýkrát umelú inteligenciu. Navrhnuté je zvnútra von a profituje z elektrickej platformy. Objavuje svet zdieľaného luxusu, kde vodič a pasažieri majú pri jazde rovnakú prioritu. EXP 100 GT prichádza s netradičným usporiadaním pre troch pasažierov – vpravo za vodičom sedí spolujazdec.

Luxusná mobilita

Štíhle a svalnaté proporcie kupé triedy GT overujú možnosti, kam až môže štylistika značky v budúcnosti zájsť. Dlhá kapota, dlhý zadný previs a dozadu sa zvažujúca strecha, kupé Bentley má od 50. rokov rovnaké proporcie, rovnako ako nezameniteľné tvarovanie zadného blatníka podľa vzoru R-Type Continental. Predné okrúhle svetlá zasahujú do prednej masky po vzore slávneho Bentley Blower. Bentley z roku 2035 je vyrobené z ľahkého hliníka a ešte ľahších karbónových vlákien. Úctyhodné rozmery konceptu prezrádzajú už fotografie: dĺžka 5,8 m a šírka 2,4 m. Sivú karosériu dekoruje viacero prvkov z lešteného hliníka a medi. Tá sa objavuje v hojnej miere aj v interiéri. Dvojica dverí meria 2 metre a otvárajú sa vysunutím do strany a vyklopením nahor, plne otvorené siahajú až do výšky 3 m. Osvetlenie karosérie je dynamické. Po priblížení k automobilu sa postupne rozsvieti plastika okrídleného písmena B na kapote, potom linka prebiehajúca v osi kapoty aj maska chladiča tvorená tisíckami LED svetiel. Zadná časť karosérie ohuruje dynamickou grafikou zadných svetiel, ktorú vytvára technológia 3D OLED obrazoviek.

Sofistikovaný interiér

Vnútro luxusného interiéru predvádza ručné spracovanie materiálov na dosiaľ nevídanej úrovni. Podľa dizajnérov máme smelo hovoriť o novom štandarde v luxusnom interiéri. Prírodné materiály ako drevo, koža a sklo sú prepojené do unikátneho celku, ktorý si má podmaniť pasažierov po fyzickej aj mentálnej stránke. Precízne vyberané materiály gradujú svoj účinok v celom interiéri. Vnútorné výplne dverí z prírodného dreva sú prešívané rôznorodými motívmi a vytvárajú tak nezameniteľný haptický zážitok. Nepostrehnuteľné prepojenie medzi rôznymi materiálmi, ako je drevo, koža a vlan, nechávajú celkový dizajnový motív prechádzať plynulo cez všetky plochy inteiréru. Sklo prechádza do kovu, do dreva alebo do kože.

Kľúčovým prvkom dizajnu je prirodzené svetlo: cez inovatívnu sklenenú strechu a prizmy, ktoré znásobujú jeho účinok, sa prenáša do interiéru pomocou optických vlákien. Bentley Personal Assistant je centrálny objekt na stredovej konzole, ktorý má podobu podsvieteného kryštálu. Ten pochádza z oblasti Cumbria v Anglicku. Ambientné podsvietenie ponúka nielen rôzne svetelné modifikácie, ale aj mapping – svetelnú projekciu na vnútorné plochy, ako napr. dvere. Inteligentné sedadlá sa dajú konfigurovať v troch rôznych režimoch v závislosti od jazdného módu alebo autonómnej jazdy. Biometrické senzory monitorujú teplotu, polohu pasažierov aj podmienky prostredia, aby bol dosiahnutý maximálny komfort. Snímače zaznamenávajú aj pohyb oka a hlavy či krvný tlak.

Budúcnosť Gran Touring

Bentley vyvinulo umelú inteligenciu, aby ponúklo pasažierom unikátne jazdné zážitky. Ponúka dovedna päť režimov s individuálnymi charakteristikami: Enhance, Cocoon, Capture, Re-Luve a Customise. Ovládajú sa pomocou gesta a je jedno, či sedíte vpredu alebo vzadu. Napr. režim Enhance umožňuje preniknúť vonkajším podnetom a vnemom z okolia, aby bol zážitok porovnateľný jazde v otvorenom aute, ibaže pod sklenenou strechou. Naopak Cocoon filtruje od vonkajšieho sveta, uzatvára pasažierov a vytvára súkromie.

Inovatívne materiály

Dizajnéri konceptu sa porozhliadli po partneroch, ktorí majú potenciál a know-how vyvinúť inovatívne a unikátne materiály špeciálne pre EXP 100 GT. Cieľ bol vyvinúť materiály, ktoré by zosobňovali luxus, individualitu, boli vhodné na remeselné spracovanie a zároveň by pochádzali z obnoviteľných zdrojov.

Najzaujímavejšie je napr. dubové drevo napustené meďou. Drevo pochádza z prirodzene padnutých stromov, ktoré boli zakonzervované po dobu 5 000 rokov v rašeliniskách, jazerách alebo riekach. Tzv. Riverwood sa objavuje na plochách v interiéri a pochádza z organizácie The Fenland Black Oak Project, britskej organizácie, ktorá má na starosti spravovanie tohto materiálu či takmer kultúrneho dedičstva pre budúce generácie. Vnútorné výplne dverí sú napr. vyšívané tradičnou londýnskou firmou Hand and Lock. Tá už od roku 1767 používa techniku vyšívania, ktorá sa používa o. i. na kráľovských a vojenských uniformách. Špecifická technika umožňuje nebadane plynulé prepojenie rôznych materiálov do príťažlivej, doposiaľ nevídanej formy. Rovnako exteriérový lak Compass je vyrobený z recyklovaných ryžových pliev. Trvalo udržateľný luxus, o ktorý je aj medzi zákazníkmi Bentley záujem, dotvárajú prírodné vlnené koberce aj štepované plochy z bavlny. A aby toho nebolo málo, Bentley vyvinulo s parfumérskym domom 12.29 unikátnu vôňu, ktorá má zhmotňovať bohatú históriu značky…

Elektrické Gran Tour

Koncept debutuje ako výsostne elektrinou poháňaný automobil. Batérie poháňajú štvoricu elektromotorov, ktoré dokážu aristokratickému kupé udeliť zrýchlenie z 0 na 100 km/h za menej než 2,5 s. Rovnako maximálna rýchlosť cez 300 km/h a krútiaci moment 1 500 Nm zodpovedajú triede GT. Nová generácia batérií má päťnásobne hustejšiu kapacitu ako konvenčná. To umožní dosiahnuť 80 % kapacity pri dobíjaní za 15 minút. Samotné dobíjanie bude mať na starosti osobný asistent. Váha kupé s monštruóznymi rozmermi dosahuje „iba‟ 1 900 kg, jazdný dosah je projektovaný na 700 km. Bentley EXP 100 GT dokáže jazdiť autonómne, no rovnako môže šoférovanie prevziať vodič a užiť si vzrušujúcu jazdu trebárs horskými cestami, len čo opustí mestskú aglomeráciu.

Interiér sa môže pochváliť ešte jedným unikátom. Zásobníkový systém v stredovej konzole umožňuje z batožinového priestoru priblížiť a podať napr. karafu s vodou a pohármi z krištáľového skla. Systém môže byť taktiež v spojení s donáškovou službou World Class Services, ktorá je v spojení s umelou inteligenciou. Tak je možné doručiť akúkoľvek luxusnú zásielku priamo do rúk pasažiera

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov