Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Gogoro Viva: Elektrický impulz z Taiwanu

Do portfólia taiwanského výrobcu skútrov Gogoro pribudol najnovšie ľahký mestský elektrický model Viva. Aktuálne sa chystá k expanzii na svetové trhy.

Elektroskúter Gogoro Viva využíva, rovnako ako ostatné elektrické modely tejto ázijskej značky, ekosystém výmenných staníc batérií Gogoro. Tých je po celom Taiwane už viac ako 1400 a majú celkovú kapacitu prevyšujúcu 500 MWh. Môžu fungovať aj ako vyrovnávacie batérie pre rozvodnú sieť.

Domáci trh s elektroskútrami na progresívnom ostrove Taiwan spoločnosť Gogoro už úplne ovládla. Vďaka sieti s viac ako 1400 výmennými stanicami batérií a zaujímavým ponukám skútrov, vrátane modelu Gogoro 3 s maximálnou rýchlosťou 86 km/h a dojazdom až 170 km, nie je o zákazníkov núdza.

Teraz predstavuje firma novinku Gogoro Viva. Ide o ľahší a menší skúter, ktorý má namiesto dvoch výmenných batérií len jednu. S maximálnym výkonom 3 kW, maximálnou rýchlosťou 50 km/h a hmotnosťou 80 kg zvládne až 80 km. K dispozícii je 21 litrov úložného priestoru.

Nové skútre Gogoro Viva je možné najrôznejším spôsobom personalizovať a prispôsobovať si nielen farebne, ale aj s viac ako 100 doplnkami. Na samotnom Taiwane sa budú predávať v prepočte za 1800 amerických dolárov (1650 eur). Na medzinárodnú expanziu sa chystá firma v priebehu budúceho roka.

Gogoro však doma na Taiwane využíva predajný model podobný napríklad elektromobilom Renault vo Francúzsku. Predáva totiž len skútre bez batérie, za ktoré sa potom platí mesačný nájom v intervale od 10 do 30 USD. To má zásadnú výhodu v tom, že firma môže svoje batérie spravovať centrálne.

Súčasne ich môže meniť vždy, keď sa skončí ich životnosť nielen za nové, ale napríklad aj lepšie a typy s väčšou kapacitou. Navyše, vďaka výmenným staniciam môže Gogoro fungovať ako poskytovateľ vyrovnávacích služieb rozvodnej siete. Za deň prebehne na Taiwane viac ako 140.000 výmien batérií.

-jj- zdroj: Electrek.co

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov