Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Skonal priekopník organického dizajnu

Vo veku 91 rokov prehral nerovný boj s vážnou chorobou dizajnér Lutz Colani, ktorý sa vo svete preslávil pod menom Luigi Colani. Rukopis poľsko-nemeckého priemyslového dizajnéra s kurdskými koreňmi nesie aj niekoľko automobilov vrátane futuristických ťahačov.

Predstaviteľ organického designu a tvarov sa okrem vozidiel venoval aj návrhom nábytku, okuliarov, televízorov, fotoaparátov a oblečenia. Bol priekopníkom takzvaného bio designu. So svojim kreatívnym umením pôsobil v Číne, Japonsku, Mexiku, Nemecku, Rusku , Taliansku aj USA.

Colani bol zástupcom starej školy, pričom pri svojej tvorbe sa opieral o vedomosti z ergonómie a aerodynamiky. Vytvoril viac ako 4000 štúdií a návrhov. Medzi jeho najväčšie úspechy možno zaradiť aj fotoaparát Canon T90, ktorý výrazne ovplyvnil vzhľad výrobkov tejto japonskej značky.

Bláznivý a extravagantný umelec kreslil a navrhoval tíež osobné autá. Jedno z najznámejších je Ferrari Testa d’Oro. Ale do sériovej výroby sa dostalo jediné – Colani GT Spider. Dvojmiestny roadster je v niekoľkých exemplároch schovaný aj v garážach v susedných krajinách.

 

Značný úspech zaznamenal už úplne prvý jeho návrh. Športiak vychádzajúci z techniky Alfa Romeo Giulietta, ktorý absolvoval ako prvý legendárny Severný okruh Nürburgringu pod desať minút. V roku 1981 predstavil Colani futuristickú štúdiu postavenú na základoch legendárneho Citroënu 2CV, ktorá mala spotrebu paliva 1,7 litra na 100 km.

-jj-

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov