Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Jazdenka výhodnejšia než funglovka? Môže byť!

Kúpa auta je investícia na niekoľko rokov. Pri jeho výbere by ste tak mali prihliadať nielen na kúpnu cenu, ale aj na výdavky s autom v budúcnosti spojené.

Asi nikomu netreba vysvetľovať, že niektoré modely majú predsa len nákladnejšie náhradné diely, respektíve celkový ich servis. Prečo je často výhodnejšie poprezerať si aj ojazdené autá?

Aj nové autá majú svoje nevýhody

Nové vozidlo privezené priamo z výrobnej linky je pre mnohých ľudí splnený sen. Bezchybný lak, nedotknuté čalúnenie a nablýskané zrkadlá nie sú nič oproti zážitku z prvej jazdy. Aj keď si autá priamo od výrobcu v prvých rokoch nevyžadujú toľko investícií do servisu, tiež majú svoje muchy. Málokto si totižto uvedomuje, že tieto vozidlá strácajú na svojej hodnote už len po ceste k vám. Okrem toho sa tiež častejšie stávajú terčom autíčkarov, čo pre každého majiteľa znamená značné riziko.

Ojazdené vozidlá sú opradené mnohými mýtmi

Stočené kilometre, zničený interiér, ale aj rôzne iné skryté závady. Zrejme takto nejako si ľudia predstavujú jazdené vozidlá. Pokiaľ si však neplánujete kúpiť auto od neznámeho podivína, ktorý vám ho ponúkne len tak na ulici, nemusíte mať takmer žiadne obavy.

Vedeli ste, že? Medzi modely s najvyšším rizikom stočených kilometrov patria na Slovensku Škoda Octavia, Škoda Superb a Volkswagen Passat.

Či už si zvolíte ojazdené auto od príbuzného, z bazaru alebo dražby, pre istotu by ste si aj tak mali so sebou vziať skúseného mechanika. Ten stav auta zrejme vyhodnotí o čosi lepšie ako vy. (Samozrejme, pokiaľ sám nie ste automechanik.) Aj keď by ste sa mali mať pri kúpe jazdenky o trochu viac na pozore ako pri kúpe nového vozidla, keď si dáte pozor na tieto veci, môže sa z toho pre vás stať životná kúpa. Veď kto by už len nechcel lepšiu výbavu za nižšiu cenu?

Poriadne skontrolujte všetky dôležité čísla

Aj keď čísla mnohých nebavia, je pár údajov, ktoré by ste si mali na vozidle poriadne preskúmať. Medzi ne patrí napríklad rok výroby, dátum výroby bezpečnostného pásu, VIN číslo, typ a výrobné číslo motora a v neposlednom rade aj výrobný štítok výrobcu. Pokiaľ je typový štítok poškodený či neoriginálne uchytený, tak sa zvyšuje pravdepodobnosť, že s vozidlom niečo nie je v poriadku. A pokiaľ chýba úplne, polícia ho dokonca nemusí prihlásiť.

Skúšobná jazda prezradí najviac

Skúšobnú jazdu vozidla by ste si mali pred uzavretím obchodu vyžiadať aj napriek tomu, že ste o jeho stave perfektne informovaný. Môžete pri nej odhaliť niektoré skryté závady a tiež si na vlastnej koži vychutnáte pôžitok vášho potencionálne nového štvorkolesového priateľa.

Nepodľahnite predajcom, ktorí vám ponúknu, že vás v aute môžu povoziť len oni, a teda vás za volant pred dohodou nepustia. Technikou jazdy by prípadné nedostatky mohli šikovne schovať. Veď uznajte sami, už len samotný prístup majiteľa prezradí čo-to o možných technických chybách.

Foto: pixabay.com, flickr.com,Bigstock.com

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov