Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


De Tomaso P72: Nielen motoristická duša zaplesá

Dizajnový jazyk mnohých súčasných športových automobilov hovorí skôr v prospech hranatých a ostrých tvarov. Športiak De Tomaso P72 je v tomto prípade čiernou ovcou v košiari. Už len zmyselné tvary z neho robia veľmi unikátny automobil.

Dominantou tohto vozidla sú oblé tvary, zaujímavo riešený exteriér a medené prvky. Na prvý pohľad pritiahnu pozornosť tiež predné svetlomety, ktoré vystupujú z robustných blatníkov. Automobil pripomína slávne časy vytrvalostných pretekov v Le Mans.

De Tomaso Automobili je nie príliš známy taliansky výrobca športových vozidiel so sídlom v Modene. Vo svete sa preslávil napríklad vďaka modelom Mangusta z roku 1960 a Pantera z roku 1970. Tiež model P72 v limitovanej edícii je inšpirovaný históriou značky.

Ako predloha a inšpirácia mu slúžil model Shelby De Tomaso P70, z ktorého vyrobili len jediný exemplár a po nezhodách designérov z atraktívneho projektu zišlo. Značka zatiaľ neprezradila detaily ohľadne motorizácie tohto vozidla, ale odborníci odhadujú, že pôjde o päťlitrový osemvalec.

Rovnaký agregát použila napríklad značka Ford do posledného modelu GT. Ford bol totiž niekoľkoročným vlastníkom značky De Tomaso a naďalej s ňou spolupracuje a dodáva niektoré súčiastky.

Čo je však už teraz známe je fakt, že sa vyrobí len 72 kusov z tohto modelu. Cena by sa mala pohybovať okolo 841.000 amerických dolárov (762.470 eur). Predaj bude prebiehať s najväčšou pravdepodobnosťou formou aukcie, ktorá by sa mala uskutočniť ešte tento rok.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov