Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Frankfurt 2019: Honda a Ford

Honda a Ford, rovnako ako ostatné značky, intenzívne pracujú na hybridoch a elektromobiloch. Nezaostávajú ani vo vývoji infraštruktúry. Pozrime si, čo priniesli do Frankfurtu.

Honda a “Elektrická vízia”

Vo Frankfurte Honda vydala niekoľko vyhlásení. Stratégia Hondy „Elektrická vízia“ zaväzuje spoločnosť elektrifikovať 100 % svojho predaja automobilov v Európe do r. 2025. Prvým krokom tohto plánu bolo uvedenie automobilu CR-V Hybrid, potom začiatkom tohto roku nasledovalo predstavenie prototypu Honda e na autosalóne v Ženeve a teraz vo Frankfurte predstavili sériový model.

Honda e je vybavená výkonným elektrickým motorom, ktorý je k dispozícii s dvomi výkonmi 100 kW (136 koní) alebo 113 kW (154 koní). Krútiaci moment činí 315 Nm. Batéria s kapacitou 35,5 kWh je jednou z najkompaktnejších vo svojej triede. Poskytuje dojazd 220 km na jedno nabitie. Rýchle nabíjanie umožňuje dobitie na 80 % kapacity za 30 minút. Akcelerácia z 0-100 km/h trvá približne 8 s.

Honda predstavila aj celý rad riešení nabíjania pre rôzne scenáre. Vo Frankfurte Honda ukázala, ako sa jej technológia môže používať na podporu nabíjania vozidiel nielen používateľov ktorí neparkujú na ulici, ale aj používateľov, ktorí bývajú v zastavaných mestských štvrtiach a môžu parkovať len na ulici. Tá pozostáva z nabíjacieho systému, ktorý je možné namontovať na stenu alebo na podstavec, s maximálnym výkonom 7,4 kW (jednofázové napájanie) alebo 22 kW (trojfázové napájanie). Tento výstup umožňuje majiteľom automobilu Honda e nabíjať až na 100 % kapacity za 4,1 hodiny* za predpokladu, že majú k dispozícii 32 ampérov, teda podstatne rýchlejšie ako prostredníctvom štandardnej zásuvky.

A to nie je všetko…

Jedným z problémov vodičov EV v meste je nedostatok infraštruktúry dobíjania. Honda v spojení s odborníkmi v oblasti vyvinula technológiu, ktorá umožňuje inštaláciu nabíjacích bodov na stĺpikoch lámp, zatiaľ čo jedinečný kábel s mobilným meracím zariadením umožňuje, aby náklady na nabíjanie boli prepojené s tarifou zákazníka.

Ford predstavil rad elektrifikovaných vozidiel

Ford predstavil na autosalóne vo Frankfurte najsilnejšiu elektrifikovanú zostavu vozidiel vrátane nového modelu Puma EcoBoost Hybrid, úplne nových plug-in hybridov Explorer a Tourneo a úplne nového modelu Kuga – prvého modelu značky Ford, ktorý ponúkne mild hybridné, plne hybridné a plug-in hybridné pohonné jednotky.

Začiatkom tohto roka spoločnosť Ford oznámila, že každý nový model osobného vozidla Ford príde aj ako elektrifikovaná verzia – buď mild hybridný, plne hybridný, plug-in hybridný alebo čisto elektrický model. Do roku 2024 uvedie spoločnosť na trh 17 elektrifikovaných vozidiel, z toho osem v roku 2019.

V stánku spoločnosti Ford vo Frankfurte sa predstavila najrozsiahlejšia zostava elektrifikovaných vozidiel v histórii značky. Čo tam nájdeme?
• úplne nového modelu Kuga Plug-In Hybrid – ponúka mild hybridnú, samonabíjaciu plne hybridnú aj plug-in hybridnú pohonnú jednotku,
• Sedemmiestny1, úplne nový SUV Explorer Plug-In Hybrid a nový osemmiestny mikrobusu Tourneo Custom Plug-In Hybrid, ktoré ponúkajú možnosť jazdy v čisto elektrickom režime,
• nový kompaktného crossoveru Puma EcoBoost Hybrid
• kombi Ford Mondeo Hybrid vybaveného samonabíjacou, plnehybridnou, benzínovo-elektrickou technológiou pohonnej jednotky, ktorá je alternatívou k nafte.

Koľko tieto modely žerú a aké majú emisie?

• Ford Explorer Plug-In Hybrid má emisie CO2 od 71 g/km, spotrebu paliva od 3,1 l/100 km.
• Ford Kuga Plug-In Hybrid má emisie CO2 od 26 g/km, spotrebu paliva od 1,2 l/100 km.
• Kombi Mondeo Hybrid má emisie CO2 od 99 g/km, spotrebu paliva od 4,3 l/100 km (s voliteľnými 17-palcovými zliatinovými kolesami).
• Ford Puma EcoBoost Hybrid má emisie CO2 od 125 g/km, spotrebu paliva od 5,5 l/100 km.
• Ford Tourneo Custom Plug-In Hybrid má emisie CO2 od 75 g/km, spotrebu paliva od 3,3 l/100 km.

Ford na autosalóne predstavilo aj nové zážitkové podujatie Go Electric, v rámci ktorého zákazníkom pomôže objasniť princípy elektrifikácie. Návštevníci tu nájdu celý rad zážitkov pripravených tak, aby lepšie porozumeli dnešným aj budúcim technológiám elektrifikácie jazdy a zistili, ktoré riešenia sú pre nich najlepšie.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov