Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škola opäť volá, poriadne sa pripravte!

Škola volá! Deti, ale aj ich rodičia, si užívali 2 mesiace prázdnin. Hneď zajtra prichádza krutá realita. Veľa stresu a potenciálneho nebezpečenstva. A to jak pre deti, tak pre rodičov.

Zvýšený počet áut začína už dnes. Veľa ľudí sa bude sťahovať z prázdnin od babky domov, mnohí si chcú ešte užiť posledné voľné chvíle na výlete s rodinou. Zajtra ráno to všetko vypukne. Odporúčam si určite privstať. Všetko vám bude trvať akosi dlhšie, než po iné dni.

Navyše veľa rodičov – vodičov vozí mesta deti do školy. Cesta so zachádzkou do školy môže pôsobiť tiež stresujúco. Následne nemožnosť bezpečne odstaviť auto pri škole je ďalší väčší podnet k stresu. Neorganizovaný prechod detí povedzme od zastávky k bráne školy je tretím. Tak by sme mohli ísť postupne ďalej, až by sme stresujúcich podnetov narátali viac ako tucet.

Podnety, ktoré stresujú vás, spôsobujú vnútornú nervozitu. Neprenášajte ju na deti. Nekričte na nich. Oni majú stres tiež. Ten je často väčší, ako ten váš.

Pred školami, umeleckými školami a družinami dávajte väčší pozor. Myslite aj na cudzie deti!

 

Polícia bude chrániť školákov

Policajti, ale aj mestskí policajti, či dobrovoľníci, budú určite dohliadať na plynulosť cestnej premávky. Všetci dobre vieme, že s nástupom detí do školy stúpa aj nehodovosť. Policajti a ostatné zložky však nie sú všemohúci. Preto apelujeme na vás, aby ste si s deťmi prešli pár bodov, ktoré im môžu zachrániť život.

6 základných pravidiel, ktoré prízvukujte svojim deťom:

• môžeš vstúpiť na vozovku len vtedy, ak sa pozrieš vľavo, potom vpravo a zasa vľavo a len vtedy, ak sa nepribližuje auto, alebo iný dopravný prostriedok;

• nesmieš vstupovať na vozovku spomedzi zaparkovaných áut, ktoré ti znemožňujú výhľad. Vodič ťa tiež takmer isto vidieť nebude;

• cez cestu musíš prechádzať po priechode pre chodcov;

• cez cestu musíš prechádzať najkratším smerom – teda kolmo. Mladším žiakom vysvetlite, čo znamená kolmo;

• nesmieš vstúpiť na vozovku, keď svieti na semafore červený signál pre chodcov;

• môžeš prechádzať cez cestu na zelený signál a prechod dokončiť aj vtedy, keď sa rozsvieti červená.

Čo môžete spraviť vy?

Skúste si s dieťaťom prejsť aj základné pravidlá a aspoň niekoľko dôležitých dopravných značiek.
Prejdite si s dieťaťom celú cestu do školy a to aj opakovane. Ak si dieťa navykne chodiť určitou trasou, bude sa cítiť bezpečnejšie. Dajte prednosť trase, ktorá je bezpečná, ako tej, ktorá je najkratšia, a to predovšetkým v prípadoch, keď bude dieťa chodiť do školy samé.

Kúpte dieťaťu reflexné prvky. Prichádza jeseň a s ňou aj sychravé počasie. Viditeľnosť sa znižuje.

Ako vodič sa musíte tiež pripraviť. Najmä predvídať. A to v miestach, kde je pravdepodobnosť väčšieho pohybu školákov. Tiež zvýšte pozornosť v blízkosti prechodov pre chodcov.

Rovnako veľký pozor si dajte na mimoriadne nebezpečný jav. Pokiaľ vodič vo vedľajšom jazdnom pruhu zníži rýchlosť jazdy a zastaví vozidlo pred priechodom pre chodcov, taktiež okamžite znížite rýchlosť jazdy poprípade zastavte. Veľký pozor aj pri obchádzaní autobusov.

Autor: Marek PAUCO

Zdroj: MINV.sk

Foto: trencin.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov