Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Problém elektromobilov? Početná nehodovosť

Elektromobily majú vo svete veľký problém. Je ním nehodovosť prevažne luxusnejších modelov. Prečo? Povieme si nižšie.

Na základe francúzskej poisťovne AXA a ich štatistiky môžeme povedať, že v luxusnom elektromobile je nehodovosť vyššia o 40%, ako v porovnateľnom zástupcovi so spaľovacím motorom. A zdá sa, že ešte chvíľu bude horšie. Prečo to tvrdím? Jednoducho preto, že trh sa na elektromobily síce prechádza, ale prechádza pomaly. Môžu za to rôzne faktory , povedzme skepticizmus v tento zdroj energie.

Naproti tomu, lacnejší zástupcovia elektromobily nemajú výrazný náskok v porovnaní s klasickými spaľovacími modelmi.

Čo nehodovosť spôsobuje?

Luxusné elektromobily majú zvyčajne veľký výkon. Tieto motory sa vyznačujú úplne iným nástupom výkonu a krútiaceho momentu, ako spaľovacie motory. Sú podstatne živšie. Akcelerácia z 0-100 km/h trvá bežne do 5 sekúnd. Pre mnohých vodičov to je nezvyk, predovšetkým ak sú na ceste nepriaznivé podmienky a nedokážu auto udržať na ceste.

Zároveň majú elektromobily vo veľkých mestách značné výhody. Povedzme jazda v BUS pruhoch. Na túto výhodu nie sú ostatní účastníci premávky zvyknutí. Zároveň vodičom elektromobilov rastie sebavedomie, že oni predsa môžu ísť v pruhu pre autobusy.

Ďalším fenoménom je ticho, akým sa elektromobil pohybuje. To sa však čoskoro zmení, a každý nový elektromobil (aj hybrid) bude emitovať zvuk – systém AVAS.

Posledným dôvodom, ktorý môže ovplyvniť nehodovosť sú aj prvky bezpečnosti a komfortu. Vodiči sa čoraz častejšie začínajú spoliehať na elektronických pomocníkov, ktorí však ešte stále nemajú vychytané všetky muchy. A tých múch je ešte naozaj dosť…

Zdroj: Reuters

Foto: policia.site

Autor: Marek PAUCO

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov