Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Posledný skvost v zbierke Ferdinanda Piëchu?

Bugatti La Voiture Noire získalo pred časom titul najdrahšie nové auto na svete. Jeden vyrobený kus sa predal za 16,7 milióna €. Spočiatku sa šepkalo, že štastným majiteľom bude Christian Ronaldo. Už vtedy sa však často spomínalo aj meno dnes už zosnulého Ferdinanda Piëcha.

Nedávno zosnulý Ferdinand Piëch bol známy nielen ako silný riaditeľ, inžinier a manažér, ktorý tiež položil silné základy pre moderný koncern Volkswagen Group, ale predovšetkým aj ako veľký fanúšik áut. Vo svojej zbierke mal skvosty ako povedzme Bugatti Veyron a Bugatti Chiron, Audi RS6, Bentley Continental a zdá sa, že čoraz viac pravdepodobné je aj jedinečné vlastníctvo najdrahšieho nového auta na svete – Bugatti La Voiture Noire.

Možno práve úmrtie Ferdinanda Piëcha nás posunie k pravde o jedinom vyrobenom kuse hypercaru. Ak je však to pravda, tak sa z neho bohužiaľ dlho netešil.

Keby bol šťastným majiteľom druhý hlavný záujemca, Christiano Ronaldo, tak by sme už o tom pravdepodobne vedeli.

Tento model Bugatti dizajnovo vychádza z legendárneho modelu Bugatti Type 57 SC Atlantic .

Dizajn je naozaj jedinečný. Inšpirovaný minulosťou, ale odetý do línií nie súčasnosti, ale rovno blízkej budúcnosti. Ak nazriete do interiéru, tak prídete na to, že si ho požičali z modelu Chiron.

Pod kapotou je tiež motor pôvodom z Chironu. Maximálny výkon 1 103 kW (1 500 k) a maximálny krútiaci moment 1 600 Nm produkuje 8,0-litrová W16. O prepĺňanie sa starajú 4 turbodúchadla.

Mimochodom, jedná sa o posledný motor W16, ktorý sa ešte bude krátky čas vyrábať. CEO Bugatti, Stephan Winkelmann, ešte minulý rok potvrdil, že motor s týmto usporiadaním nedostane nástupcu. „Skôr či neskôr legislatíva dotlačí každého k radikálnemu kroku,“ povedal Winkelmann. „Nebude nový 16-valec, tento je posledný svojho druhu…,“ dodal.

Autor: Marek PAUCO

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov