Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Keď si na ceste, nehraj sa s telefónom!

Za množstvo dopravných nehôd môže nepozornosť . Nové autá sú síce preplnené asistenčnými systémami, ale jazdiť samé zatiaľ nedokážu...

Každá krajina potrebuje znížiť nehodovosť na cestách. Nemalé percento príčin dopravných nehôd pripadá práve na nepozornosť, ktorá plynie z používania mobilného telefónu. Dokonca vznikol v angličtine pojem Smombies. Je to človek , ktorý je vďaka smartfónu úplne izolovaný od okolitého sveta. Je od neho doslova závislý v každej situácii. Nie sú to len vodiči, ale aj chodci, či cyklisti. Okrem toho, že doň čumí a ťuká, tak čoraz častejšie má na ušiach slúchadlá. A práve zrak a sluch sú najdôležitejšie zmysly pre orientáciu v premávke. Ak tieto zmysly obmedzíme, resp. úplne izolujeme, nástrahy premávky na seba nenechajú dlho čakať.

Kampane v TV, na internete, sociálnych sieťach…

V tieto dni na sociálnych sieťach preletelo video, kde policajt v bielej polokošeli bez menovky potrestal mladú chodkyňu, ktorá prechádzala po ceste tým, že okrem dohovoru jej roztrhol slúchadlá. Kontroverzné video obletelo Slovenskom… Nakoniec z toho vzišlo video práve z dielne Policajného zboru SR. Na jednej strane množstvo ľudí sa policajta zastávalo, iní nadávali. A pritom obe skupiny mali svoj kus pravdy. Podľa môjho presvedčenia týmto videom PZ SR netrafil do čierneho. Účel ale možno svätil prostriedky. Bolo okolo toho haló, a možno aj nevodiči si uvedomili, že nie sú nesmrteľní.

Ľudia chcú vidieť realitu…

Producenti kampaní vedia, že ak kampaň má aspoň na chvíľu zabrať, tak musí byť reálna. A realita sa dá zobraziť rôznymi spôsobmi. Medzi najznámejšie video patrí práve toto, ktoré zobrazuje príčinu, priebeh a aj následok dopravnej nehody.

 

Chodec, cyklista, korčuliar… patria medzi tých najmenej chránených účastníkov. 

Za najslabší článok v premávke budú vždy patriť chodci,cyklisti, korčuliari, kolobežkári a ďalší nechránení účastníci premávky. Nedisponujú možnosťou využiť prvky aktívnej a pasívnej bezpečnosti. Po lopate povedané, nič ich pred a ani po nehode nedokáže účinne ochrániť. Samozrejme, okrem prilby, ktorá je štatisticky naozaj nápomocná.

Nemajú a tak skoro ani nebudú mať žiadne možnosti, ako nehode zabrániť. Iba vlastný rozum, úsudok, pudy sebazáchovy. A ak tie odpojíte od zmyslov, tak môže váš život veľmi rýchlo skončiť. A pritom stačí (ne)spraviť krok, a všetko môže byť úplne inak. Práve títo účastníci by si mali uvedomiť, že nemajú žiadne superschopnosti. Mnohí napriek tomu žijú v omyle…

Nezaujíma ma to, kým sa ma to priamo netýka…

Samotné telefonovanie, ak nedržíte telefón pri uchu, vyslovene problémom nie je. Je to ako bežný rozhovor so spolujazdcom. Horšie je, keď do neho pozeráte, robíte si selfie, chatujete, sledujete videá, alebo si nebodaj videá natáčate.

Posledné video vsádza na empatiu. Ľudia sa aspoň na moment vedia vcítiť do kože druhého, ktorý podobnú situáciu zažil.

Obávam sa, že v dnešnej dobe naučiť alebo prinútiť ľudí vnímať situáciu v premávke je nadľudský výkon

Autor: Marek PAUCO

FOTO: SITA

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov