Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Elektrokolobežka Kia s dojazdom 20 km

Juhokórejská automobilka Kia vyvinula prototyp novej elektrokolobežky. Nový model disponuje poháňaným zadným kolesom, výkonnou lítiovou batériou a štýlovými svetlami vpredu aj vzadu.

Najnovší koncept osobnej kolobežky vyvinutý pre budúce vozidlá značky Kia by mal uľahčovať mobilitu na prvom a poslednom kilometri cesty. Pri uložení do vozidla sa kolobežka nabíja automaticky s využitím elektriny vyrábanej automobilom za jazdy. Užívateľ tak môže využiť „friendly“ prostredie a hladko doraziť až do cieľa svojej cesty.

U modelového prevedenia 2019 je kľúčové presunutie pohonu z predného kolesa na zadné kvôli zvýšeniu bezpečnosti a stability (pozn. lepšie rozloženie hmotnosti smerom vzad). Konštruktéri značky Kia okrem toho doplnili predné koleso o odpruženie v záujme hladšej jazdy po nerovných povrchoch.

Osobná kolobežka je určená na poskladanie do osobných vozidiel ako ich súčasť a mohla by sa v krátkej dobe objaviť v nastupujúcich modeloch ázijského giganta. Kia chce týmto krokom zákazníkom čo najviac zjednodušiť a spríjemniť život na ich prvom a poslednom kilometri cesty. Využitie elektrokolobežky súčasne znižuje dopravné preťaženie aj emisie v centrách miest.

Najnovšia verzia elektrokolobežky automobilky Kia je vybavená lítiovou batériou s kapacitou 10,5 Ah. Kolobežka sa tak dokáže rozbehnúť až na rýchlosť 20 km/h a na jedno nabitie absolvuje trasu dlhú približne až 20 km. Pri hmotnosti necelých 8 kg je kolobežka veľmi ľahko prenosná a vďaka
jedinečnej konštrukcii skladania prostredníctvom troch čapov je ľahšia a kompaktnejšia než všetky podobné výrobky.

K ešte väčšej praktickosti prispieva digitálny displej zobrazujúci stav nabitia batérie a rýchlosť; pre jazdu po zotmení je elektrokolobežka vybavená dvoma štýlovo tvarovanými LED svetlometmi vpredu a dvojicou koncových LED svetiel V rámci ďalšieho možného vývoja plánuje Kia inštaláciu systému rekuperačného brzdenia k predĺženiu dojazdu kolobežky zhruba o 7 %.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov