Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Francúzske faux-pas a fiasko solárnej cesty

Pred necelými tromi rokmi s veľkým rachotom spustili vo Francúzsku do prevádzky prvú solárnu cestu na svete s názvom Wattway. Ambiciózny a originálny projekt sa však nestretol s očakávaným pozitívnym ohlasom. 

Na vybudovanie testovacej solárnej komunikácie neďaleko obec Tourouvre v Normandii poskytlo francúzske ministerstvo životného prostredia subvenciu vo výške 5 miliónov eur. Stavbu si zobrala pod svoje krídla spoločnosť Colas.

Špeciálne solárne panely odborníci vyvíjal päť rokov. Na cestnej komunikácii sú položené na vrstve polykryštalického kremíku, ktorá je hrubá 7 mm. Ešte niekoľko mesiacov pred spustením projektu si v krajine galského kohúta nahovárali, že už čoskoro vybudujú rovnaké cesty s celkovou dĺžkou 1000 km.

Francúzske médiá sa však už v lete prebudili z pekného sna do neutešenej reality. Denník LeMonde si nedával servítky pred ústa, už v júli označil solárne cesty za fiasko. A dôvody? Po necelých troch sezónach je cesta plná dier a prasklín. V roku 2018 musela dokonca byť 90-metrová časť cesty kvôli prílišnému poškodeniu úplne demontovaná.

Navyše aj v tom najlepšom období vyrábala cesta len polovinu očakávanej produkcie. Konštruktéri akosi zabudli na fakt, že cesta bude zapadávať lístím a inými nečistotami. Tak trochu pozabudli aj na fakt, že v spomínanej obci a okolí často jazdia traktory.

Náklady na vybudovanie 1 kilometru solárnej cesty sa vyšplhali až na 5 miliónov eur. Už nápad postaviť ju v Normandii, daždivom regióne na severe Francúzska, kde nie je práve najviac slnečných dní v roku na rozdiel od južnej časti krajiny, bol diskutabilný a rozporuplný.

-jj- zdroj: AFP foto: Colas

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov