Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes-Benz EQV: Luxusný elektrický van a dojazd 405 km

Koncept EQV odhalila spoločnosť Mercedes-Benz Vans už na Ženevskom autosalóne v marci tohto roka. Svoju premiéru teraz oslavuje tiež sériová verzia prvého plne elektrického prémiového MPV v podobe modelu Mercedes-Benz EQV.

Najmladší člen rodiny Mercedes EQ od Mercedes-Benz kombinuje bezemisnú prepravu s úchvatnými jazdnými vlastnosťami, vysokou funkcionalitou a výrazným dizajnom. Verejnosť sa dostane po prvý raz do kontaktu s Mercedes-Benz EQV na tohtoročnom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom (12. – 22. septembra 2019).

Elektrická pohonná jednotka (eATS) sa v Mercedes-Benz EQV nachádza na prednej náprave pod dynamicky vyzerajúcou čelnou maskou s prístupom k zásuvke pre dobíjanie v prednom nárazníku. Má špičkový výkon až 150 kW.

Elektromotor, prevodovka s pevným prevodom, chladiaci systém a elektronika tvoria integrovaný a kompaktní celok. Energie je dodávaná lítium-iontovou batériou pod podlahou vozidla, ktorej nízka a centrálna poloha má pozitívny vplyv na riadenia EQV.

Maximálna rýchlosť 160 km/h zaisťuje, že sa do svojho cieľa dostanete rýchlo aj mimo mestské prostredie. V základnej výbave je Mercedes-Benz EQV vybavený vodou chladenou palubnou nabíjačkou (OBC) s výkonom 11 kW, vhodnou ako k domácemu AC nabíjaniu, tak na nabíjanie na verejných nabíjačkách.

Batéria s využiteľnou kapacitou 90 kWh poskytuje maximálny dojazd 405 km. Inštalácia batérie v priestore pod podlahou znamená, že vnútorný priestor vozidla sa nezmenil a plne elektrické MPV od Mercedes-Benz splňuje najnáročnejšie požiadavky na funkčnosť a variabilitu a je vhodné pre širokú škálu využitia.

Úprava systému MBUX pre EQ je skutočným majstrovským kúskom. Na desaťpalcovom displeji s vysokým rozlíšením slúži dlaždica „EQ“ ako centrálny prístupový bod ku všetkým špecifickým zobrazením a nastavením, ako napríklad stav nabíjania, čas odjazdu, poprípade znázornenie spotreby.

Displej navyše môže byť využívaný k nastaveniu navigácie, funkcie Mercedes me Charge, alebo jazdných modov. Silnou stránkou „MBUX“ má byť inteligentné hlasové ovládanie aktivované slovami „Hej Mercedesi“, ktorým je možné ovládať navigáciu, telefón, hudbu, počasie, rovnako ako ďalšie funkcie pre pohodlie, ako sú klimatizácia alebo osvetlenie.

Pri brzdení je kinetická energia premenená na elektrickú energiu a ďalej využívaná na nabíjanie vysokonapäťovej batérie (rekuperácia). Šofér má na tento proces zásadní vplyv, pretože je schopný rekuperáciu regulovať použitím pádiel pod volantom, pričom pri využití najvyššieho stupňa rekuperácie je možné vozidlo ovládať jediným pedálom, pretože pri brzdnom efekte rekuperácie je brzda takmer zbytočná.

Stupeň rekuperácie „D Auto“ odráža inteligenciu EQV, pretože automaticky aktivovaný ECO Asistent šoférovi napomáha k dosiahnutiu maximálne možnej jazdnej efektivity. Kombinuje dáta z navigácie, asistenta rozpoznávania dopravného značenia a informácie získané vďaka inteligentným bezpečnostným asistenčným systémom (radar a kamera) a úroveň rekuperácie sám upravuje.

V kombinácii s navigáciou optimalizovanou pre EQ sa aktívne monitorovanie dojazdu postará o to, aby šofér bezpečne dosiahol svojho cieľa aj v prípade, že minie nabíjaciu stanicu. K dispozícii má aj jazdné nastavenie E+, ktoré upravuje funkcie vozidla pre dosiahnutie maximálneho možného dojazdu.

Všetkých členov rodiny EQ spája spoločný dizajnový jazyk. Tým najvýraznejším je čierny panel na maske chladiča so striebornými lamelami, rovnako ako čistý bočný profil s osemnásťpalcovými kolesami tak typickými pre radu EQ, ktoré vozidlu dodávajú dynamický vzhľad aj vo chvíli, keď stojí.

Špecifikácia Mercedes-Benz EQV
Spotreba elektriny: 27,0 kWh/100km
Dojazd: 405 km
Doba dobíjania na Wallboxe alebo verejnej nabíjacej stanici (AC, 11 kW): 100% < 10h
Doba dobíjania na nabíjacej stanici s rýchlodobíjaním: 10-80% SOC < 45 min.
Pohon: predná náprava
Výkon: 150 kW
Krútiaci moment: 362 Nm
Maximálna rýchlosť: 160 km/h
Kapacita inštalovaných batérií: 100 kWh
Využiteľná kapacita batérií: 90 kWh
Rázvor: 3200 mm
Nákladový priestor (v závislosti na výbave): 1030 l
Celková hmotnosť: 3500 kg

 -jj-, text a foto: Mercedes

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov