Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW X7 Pick-up. Realita, či fikcia? Uvidíme.

Hneď na začiatok prezradíme, že tento fešák vznikol pod rukami nadaného dorastu automobilky BMW. Aj vás ale napadla myšlienka, že by jeho predstavenie nemuselo byť jeho derniériou?

Tento rok sa návštevníci podujatia BMW Motorrad Days môžu tešiť na viacero príťažlivých exponátov a zároveň uvidia aj úplný solitér — model BMW X7 Pick-up. Výnimočnú prestavbu vytvorili odborní učni v BMW Group v spolupráci s oddeleniami Stavby štúdií a Technológie modelov (Concept Vehicle Construction a Model Technology), ktoré sa nachádzajú v závode BMW Mníchov. Vozidlo vychádza z modelu BMW X7, najluxusnejšieho a najnovšieho člena rodiny BMW X. Vozidlo spája technológiu pohonu modelu BMW X7 xDrive40i s inovatívnou koncepciou vozidla, ktorým je luxusný 5-miestny pick-up.

Ručne vytvorená nakladacia plocha dostala leštenú drevenú podlahu, vzduchové odpruženie s dvoma úrovňami nastavenia svetlej výšky a viacero špičkových prvkov výbavy. Prestavbu završuje výkonný dobrodružný motocykel BMW F 850 GS umiestnený na ložnej ploche. Spolu sa tak dostanú aj do najodľahlejších končín sveta.

„Veľmi sa teším zo spoločných aktivít oddelení BMW Group Vocational Training, Concept Vehicle Construction a Model Technology, ktoré mladým talentom umožňujú, aby na takýchto nádherných projektoch predstavili svoje schopnosti,” uzatvára Milagros Caiña-Andree, členka predstavenstva spoločnosti BMW AG zodpovedná za ľudské zdroje.

Za priestorom pre posádku, ktorý ponúka piatim cestujúcim všetok luxus, sa BMW X7 Pick-up hrdí obrovskou ložnou plochou. Dĺžka ložnej plochy sa hýbe od 140 cm so zatvoreným vyklápacím vekom kapoty až po 200 cm s otvoreným. Napriek tomu, že dĺžka karosérie sa oproti bežnej sériovej verzii zvýšila o 10 cm, s pomocou využitia premyslených materiálov ako karbónovými vláknami zosilnené plasty na streche, zadných dverách a na veku kapoty, sa celková hmotnosť znížila o 200 kg. Použitie mimoriadne kvalitného ručne spracovaného teakového dreva na obloženie ložnej plochy a kľučky spolu s obkladmi interiéru vyrobené pomocou 3D tlače jasne dokumentujú inovačné schopnosti, technickú vyspelosť a remeselnú zručnosť učňov. Kombinácia medovej farby teakového dreva a modrej metalízy Tanzanite Blue z ponuky BMW Individual, exkluzívnej námorníckej modrej, ktorá na slnečnom svetle ukazuje svoju extra hĺbku, čerpala inšpiráciu z jachtárskeho športu a vytvorila sofistikovaný vzhľad.

Iba v priebehu desiatich mesiacov sa dvanástim učňom zo študijných smerov Karosérie a mechanika vozidiel, Mechatronika vozidiel a Konštrukcia technických modelov podarilo premeniť koncept na plne funkčné vozidlo schválené pre cestnú premávku v kvalite automobilovej štúdie. Vzhľadom na dodržiavanie trvalo udržateľnej stratégie značky BMW, použili študenti ako základ pre svoju prestavbu vozidlo, ktoré sa vrátilo z testovania a týmto ho zachránili pred zošrotovaním. Učni nemali žiadne obmedzenia a voľne sa rozhodovali, aké vozidlo vytvoria. Museli sa však vzdať dodatočných odborných konzultácií, ktoré sa bežne používajú pri konštrukcii štúdií. Hodnotný celkový výsledok dodal učňom ešte viac dôvodov na to, aby boli hrdí na svoj školský projekt. Ich sen je jasný: po premiére by sa so svojim BMW X7 Pick-up radi previezli, prípadne by radi vyrazili na výlet do hôr.

Na ložnom priestore prepracovaného vozidla sa nachádza motocykel BMW F 850 GS, ktorý sa ideálne hodí na podujatie BMW Motorrad Days. Spojením cestovateľských a diaľkových schopností, športovej dynamiky a špičkových terénnych vlastností je BMW F 850 GS ideálnym doplnkom vlastností vozidla BMW X7 Pick-up. V každodennom živote predstavujú BMW X7 Pick-up a BMW F 850 GS verných spoločníkov a to vďaka ich výnimočným jazdným vlastnostiam na spevnených aj nespevnených vozovkách a v prípadoch, keď cesta je cieľ.

BMW X7 Pick-up predstavuje solitérny kus, výsledok odborného školstva spoločnosti BMW Group v Mníchove. Sériová výroba vozidla sa neplánuje. Špeciálne projekty ako tento slúžia počas výuky na rozvoj a uplatňovanie nadobudnutých schopností v praxi. Podobné projekty existujú v každom študijnom programe. Spoločnosť BMW Group takto momentálne školí takmer 5 000 študentov v deviatich krajinách sveta.

Peter Lacena, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov