Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Prázdninový tip – Rakúsky Familypark

Burgenland. Najvýchodnejšia spolková krajina Rakúska a náš bezprostredný sused očakáva návštevníkov v letných mesiacoch s otvorenou náručou.

Ponúka rozmanitú, jedinečnú prírodu okolo Neziderského jazera, ktoré patrí do svetového dedičstva UNESCO, špičkové termálne kúpele, wellness dovolenku v St. Martins Therme  & Lodge pri Frauenkirchene a ďalších termálnych a liečebných zariadeniach a pre milovníkov kultúry nielen historické pamiatky hrady, zámky ale aj rozľahlé krásne udržované parky všade tam, kde sa kedysi písala história. Obyvatelia nášho hlavného mesta už iste počuli o operných, operetných, alebo divadelných predstaveniach pod holým nebom s úchvatnými prírodnými kulisami v najväčšom prírodnom javisku v Európe v rímskom kameňolome St. Margarethen ktoré vás prenesú do iného sveta, ale len málo z nás ho aj navštívil. Operné predstavenia pritom v rámci Operných slávností rok čo rok prilákajú viac ako dvestotisíc návštevníkov. Pre mladšie ročníky a a návštevníkov mladých duchom sa tam aj v tomto roku organizujú popové, rockové a džezové festivaly. Stačí si otvoriť tú správnu internetovú stránku, kde nájdete všehochuť kultúrnych, spoločenských,  ale aj športových podujatí.

Pretože sú prázdniny a neviete čo s deťmi,  máme pre vás tip na zaujímavý rodinný výlet. Len sedemdesiat kilometrov od Bratislavy sa rozprestiera unikátny zábavný park, ktorý v letných mesiacoch praská vo švíkoch – Familypark.  Jeho história sa začala písať pred viac ako  polstoročím, v roku 1965, keď sa kamenár Erwin Müller presťahoval do Burgenlandu, kde sa zamestnal v kameňolome. V tom období vznikali v celej Európe rozprávkové parky, kde ožívali známe príbehy pre deti. Po podobnom zatúžil aj Müller. Najskôr vytvoril sochu sv. Juraja v životnej veľkosti, ktorú môžete dodnes vidieť vo vstupnej časti zábavného parku. Neskôr k nej pridal viaceré rozprávkové postavičky a v roku 1966 otvoril prvý park s ich výstavou. O dva roky v ňom pribudlo minizoo a začiatkom 90. rokov prvé atrakcie, ktorých ponuka sa neustále rozširuje. Dnes má toto stredisko zábavy úctyhodnú plochu 145 tisíc metrov štvorcových na ktorej vás čakajú  štyri tematické svety. Zážitkový hrad, gazdovský dvor, rozprávkový les a dobrodružný ostrov. Keď k tomu prirátame šestnásť rozličných reštaurácií a bufetov,  ďalšie atrakcie, akými sú vodné a  lezecké steny  a iné dobrodružstvá môžeme Familypark smelo pomenovať ako  jednu z najatraktívnejších destinácií v Rakúsku.

Familypark je z Bratislavy vzdialený približne 68 km, necelú hodinu cesty autom. Išli sme okresnými cestami (bez poplatkov) cez pekné vinárske dediny. Sú dve možnosti, z ktorej strany sa dá prísť. Buď cez Rust popri jazere,  alebo cez starobylé St. Margarethen, kadiaľ sme prišli my. Hneď od cesty je vidno neprehliadnuteľnú rozprávkovú vežičku s pútačom.

K dispozícii je parkovanie zadarmo, tento rok pribudla ďalšia – už tretia parkovacia plocha, vždy je tu miesto na parkovanie. Zamestnanci Familyparku v čase najväčšej sezóny pomáhajú vodičom v rýchlom parkovaní navádzaním. Autobusy majú svoje vlastné parkovisko.

Celodenný lístok do Familyparku pre našinca vôbec nie je lacný,  stojí 26 eur, deti do 3 rokov majú návštevu zdarma, seniori (nad 60 rokov) platia 16 eur a v piatky je cena základného lístka nižšia o 2 eurá. Keď sa vydá štvorčlenná rodina (dvaja dospelí a dve deti) na takýto výlet nie je to najlacnejšie, ale uplatňuje sa  výhoda – za celý deň môžete všetky atrakcie navštíviť toľkokrát, koľko len chcete.

V cene jedného denného lístka máte postarané o zábavu a garantované vstupy na všetky atrakcie (na kolotoče sa už extra neplatí). Familypark  z roka na rok krásnie a prináša nové a nové atrakcie. V tejto sezóne pribudla  nová atrakcia Bláznivé tornádo, ktorá poriadne každého ponatriasa. Nájdete ju v tematickej časti Gazdovský dvor. Deti, ale aj ich rodičia, sú tak prirodzenou formou vtiahnuté do dobrodružstva, pričom program parku a jeho atrakcie pozitívne vplývajú na predstavivosť a sú vhodné pre všetky vekové kategórie.  Všetky budovy, postavičky a ihriská sú atraktívne spracované v rozprávkovom duchu podľa tematického celku, do ktorého zapadajú. O všetko je starostlivo postarané, park zamestnáva 250 vlastných zamestnancov.
Zdravotne postihnutí majú špeciálne parkovacie miesta vyhradené priamo pri vstupe. Takisto je tu parkovisko pre motocykle a e-bicykle s možnosťou dobitia akumulátora.

Psy a iné domáce zvieratá majú vstup do parku zakázaný. Rovnako nie je povolené vziať so sebou do parku detské bicykle, odrážadlá, kolobežky a podobné zariadenia, ktorými sa deti radi presúvajú.
Ročne navštívi tento zábavný park viac ako sedemstotisíc návštevníkov,  najviac ich je samozrejme v najteplejších prázdninových mesiacoch, teda v júli a auguste. Ideálnym obdobím na návštevu je máj a jún, kedy je už všetko krásne zazelenané a zároveň si môžete užiť atrakcie bez čakania, ale to si môžete overiť už len na budúci rok.

Ak sa vám nechce sedieť za volantom, môžete využiť celodenné zájazdy spoločnosti Slovak Lines vrátane zvýhodneného vstupného. Autobus vyráža každú sobotu a nedeľu o 8:30 h z Autobusovej stanice v Bratislave a už o 10:00 h zastavuje priamo pri bráne Familyparku neďaleko Neusiedler See. Čaká vás deň plný vzrušujúcich atrakcií, rozprávkových postáv a očarujúcich scenérií a o 18:00 h pripravený autobus na cestu späť.

Garantujem vám, nech máte akokoľvek hyperaktívne ratolesti, po dni strávenom vo Familyparku pôjdu domov plní zážitkov, síce trochu zničení, ale šťastní!

Text: Juraj Paška, foto: autor

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov