Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


V New Yorku vyhlásili vojnu zmrzlinárom

Kvôli mobilnej zmrzline sa do New Yorku ponáhľať nemusíte. Tamojšia polícia totiž v rámci akcie s prozaickým názvom Operácia Meltdown (Operácia Topenie!) zadržala takmer päťdesiat pojazdných zmrzlinárskych predajní. Dôvodom je dlhodobé porušovanie hlukovej vyhlášky, dopravných predpisov a neplatenie pokút.

Renomé pojazdných zmrzlinární však negatívne ovplyvňujú vo Veľko jablku aj prípady spojené s predajom drog. Kultová dvojzmyselná veta z populárneho amerického songu z 30. rokov minulého storočia s rovnakou anglickou výslovnosťou, ale rôzny významom – „I Scream, You Scream, We All Scream for Ice-Cream“, tak dostala ďalší rozmer.

Pohár trpezlivosti u starostu metropoly východného pobrežia USA pretiekol. Bill De Blasio buchol do stola a nechal zaistiť 46 vozidiel so zmrzlinou, ktoré patria ku symbolom zámorskej pop-kultúry. De Blasio tak reagoval na fakt, že majitelia pojazdných zmrzlinární ignorovali 22.945 predvolaní za priestupky a pokuty v celkovej výške 4,5 milióna USD (3,986.530 eur).

Podľa vyšetrovateľov z Operácie Meltdown si skupina majiteľov vytvorila v období rokov 2009 – 2017 tucet fiktívnych spoločností. Tie slúžili práve na to, aby sa mohli vyhýbať plateniu narastajúcich pokút. Majiteľmi zadržaných vozidiel sú zakladateľ spoločnosti New York Ice Cream Dimitrios Tsirkos, ktorá je konkurenciu pre firmu Mister Softee z New Jersey.

Mozaika finančných trestov od newyorskej polície je skutočne bohatá. Zahŕňa celú škálu priestupkov od obťažovania okolia hlasitou hudbou, cez parkovanie na nepovolených a menej vhodných ako sú požiarne hydranty alebo prechody pre chodcov, až po nedodržiavanie dopravných predpisov a jazdu na červenú.

Predajcovia však namiesto vybavovania a prenájmu predajných miest radšej parkovali a predávali „načierno“. Vlastníkmi pojazdných predajní tak boli oficiálne len prázdne firmy, ktoré nekomunikovali s úradmi a neplatili poplatky ani pokuty. Firmy a vozidlá neustále menili majiteľa a registračné značky, takže boli neustále o krok napred pred úradmi, ktoré vymáhali pokuty.

„Žiadny Newyorčan sa nemôže povyšovať nad zákon – a platí to zvlášť pre tých, ktorí ignorujú bezpečnosť verejnosti a vytvárajú nebezpečné situácie pre chodcov, cyklistov a šoférov,“ povedal starosta de Blasio. „Všetci vieme, že predajne zmrzliny sú magnetom pre väčšinu detí. A my musíme chrániť túto zvlášť zraniteľnú skupinu obyvateľstva,“ dodal de Blasio.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov