Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


V mestách bez emisií

Spolu s uvedením štvrtej generácie plug-in hybridných modelov značky BMW, automobilka čoskoro predstaví aj nové prvky, ktoré pomôžu zvýšiť elektrický dojazd.

V rámci aktuálnej zmeny myslenia, keď sa mestá stávajú lepším miestom pre život pre ľudí a nie pre automobily, začínajú mnohé mestá obmedzovať vjazd pre automobily so spaľovacími motormi. Vzhľadom na to spoločnosť BMW Group operatívne upravila svoju stratégiu pre plug-in hybridné modely. Pokiaľ sa mestá rozhodnú vytvoriť zelené zóny vyhradené iba pre vozidlá jazdiace bez emisií, tak vozidlá ich automaticky odhalia pomocou technológie geolokalizácie. Pri vstupe do takejto zóny sa vozidlo automaticky prepne do čisto elektrického režimu. To znamená zaručené optimálne využitie potenciálu plug-in hybridných vozidiel bez toho, aby vodič musel čokoľvek urobiť. Vďaka tejto novinke sa výrazne zvýši potenciál príspevku plug-in hybridných vozidiel k redukcii emisií. Zvýšenie elektrického dojazdu tak pomôže znížiť spotrebu a tým aj prevádzkové náklady užívateľa. Platí to predovšetkým pre mestskú premávku, kde sa elektrický pohon ukazuje ako účinnejší než benzínový alebo naftový motor. Funkcia BMW eDrive Zone bude súčasťou štandardnej výbavy plug-in hybridných vozidiel značky BMW od roku 2020.

BMW eDrive Zone

Ako dodatok k funkcii BMW eDrive Zone predstavuje spoločnosť BMW Group ďalšiu inšpiráciu pre majiteľov plug-in hybridných vozidiel, aby jazdili v elektrickom režime. Ide o digitálnu službu s názvom BMW Points. Aplikácia BMW Points ponúka zábavný spôsob motivácie, aby majitelia vozidiel PHEV jazdili čo najviac v elektrickom režime. Za kilometre prejazdené na elektrinu dostanú odmenu v podobe bodov. Tie získajú aj za nabíjanie vysokonapäťovej batérie. Takým spôsobom sú vodiči motivovaní, aby čo najviac využívali elektrický pohon. Nielen v rámci zvyšovania environmentálneho povedomia, ale aj v zmysle súťaživosti. Po nazbieraní dostatočného množstva bodov získajú účastníci prístup k atraktívnym odmenám ako bezplatné nabíjanie na sieti nabíjačiek Charge Now. V strednodobom výhľade sa do ponuky dostanú aj produkty značiek Share Now a Park Now ako aj Connected Drive Store.


Digitálna služba BMW Points bude dostupná v plug-in hybridných vozidlách značky BMW s technológiou eDrive Zone prostredníctvom BMW Connected Drive Store od roku 2020.

Peter Lacena (BMW), foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov