Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda Scala G-TEC: Alternatíva na zemný plyn

Automobilka Škoda predstavila nedávno nový model Scala v prevedení na zemný plyn. Alternatívu k turbodieselovým vozidlám ukázala koncom júna v Berlíne na podujatí CNG Mobility Days. Zemný plyn má ambície v blízkej budúcnosti nahradiť bioplyn.

Škoda v Nemecku po prvý raz prezentovala ekologickú variantu svojho nového kompaktného modelu Škoda Scala G-TEC. Model 1,0 G-TEC s výkonom 66 kW (90 PS) a jeho tri nádrže na CNG s kapacitou 13,8 kg umožňujú na základe predbežných meraní pri pohone čisto na zemný plyn dojazd približne 410 km. V kombinácii s benzínovou nádržou na deväť litrov dosahuje celkový dojazd približne 630 km.

Začiatok predaja modelu Škoda Scala G-TEC je naplánovaný na štvrtý štvrťrok 2019. „Zemný plyn hrá dôležitú rolu v mixe motorov vozidiel Škoda, pretože nám pomáha znižovať emisie CO2. Naše motory na zemný plyn sú vďaka nízkym emisiám stále obľúbenejšie. Majiteľ vozidla Škoda Scala G-TEC bude navyše v mnohých krajinách profitovať z nízkych nákladov na palivo,“ uviedol Christian Strube, člen predstavenstva Škoda Auto.

Škoda pokračuje v budovaní svojej palety ekologických vozidiel na zemný plyn. Škoda Scala G- TEC je vedľa modelu Škoda Octavia G-TEC druhým modelom s pohonom na zemný plyn v aktuálnej ponuke značky Škoda. Nový model Scala G-TEC poháňa preplňovaný trojvalcový agregát s objemom 1,0 litra a 66 kW (90 PS). Maximálny krútiaci moment je 160 Nm a na kolesá ho prenáša šesťstupňová manuálna prevodovka.

Model Scala G-TEC je navrhnutý na prevádzku s CNG a spĺňa emisnú normu EU6d-TEMP. V porovnaní s benzínovou prevádzkou klesajú emisie CO2 o približne 25 %, výrazne menej vzniká aj oxidu dusíku (NOx) a netvoria sa žiadne pevné častice. V prípade, že sa minú zásoby CNG, Scala automaticky prepne na benzínový režim. S palivom v dodatočnej deväťlitrovej nádrži môže absolvovať ešte ďalších 220 km.

Scala G-TEC tak zostáva mobilná aj v regiónoch bez čerpacích staníc na zemný plyn. Asistent pre jazdu v jazdných pruhoch – Front Assist a LED svetlá v sériovej výbave Scala 1,0 G-TEC sú k dispozícii v dvoch úrovniach výbavy Ambition a Style, pričom auto je vybavené kotúčovými brzdami vpredu a vzadu. Rovnako ako všetky modely Scala, tak aj varianta G-TEC ponúka sériovo Asistent udržovania jazdného pruhu.

Okrem toho je k dispozícii Front Assist s funkciou núdzového brzdenia, LED svetlomety a zadné skupinové svetlomety, pre stupeň Style v Bi-LED prevedení. Vďaka chytrému usporiadaniu nádrží na CNG v podlahe disponuje Scala G-TEC batožinovým priestorom s objemom 339 l, čo je najvyššia hodnota v porovnaní s vozidlami na zemný plyn v tomto segmente. V porovnaní s benzínom a naftou obsahuje stlačený zemný plyn (CNG) viac energie.

Okrem toho je lacnejší, má čistejšie spaľovanie a motory na zemný plyn sú navyše aj tichšie. Pokiaľ sa namiesto CNG použije syntetický plyn alebo bioplyn z odpadových vôd alebo hospodárskej produkcie, ekologická bilancia sa ďalej výrazne zlepšuje. Zemní plyn podľa Škoda Auto tvorí most medzi konvenčnými fosílnymi palivami a elektromobilitou. Navyše, je okamžite dostupný.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov