Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Daimler a Sila Nanotechnologies budú spolupracovať

Spoločnosť Daimler AG získala podiel v americkej spoločnosti Sila Nanotechnologies Inc. (Sila Nano), ktorá je špecialistom v oblasti materiálov akumulátorov.

Spoločnosť Sila Nano je popredným lídrom vo vývoji nových materiálov pre akumulátory, ktoré dosahujú lepšie výsledky ako dnešné akumulátory s lítium-iónovou technológiou. Najnovšie poznatky z vývoja spoločnosti predstavujú nový štandard v oblasti výkonu akumulátorov. Pri výrobe bezpečných a škálovateľných akumulátorov s vyššou energetickou hustotou sa spoliehajú na kremík, ktorý sa osvedčil ako silný materiál a vďaka tomu prinášajú na trh bezpečný a robustný produkt, ktorý je pripravený na sériovú výrobu. Táto technológia predstavuje oproti klasickým lítiovo-iónovým akumulátorom zlepšenie až o 20 percent a skrýva ďalší potenciál na zlepšenie. Výhodou kremíkových elektród je vysoká energetická hustota a vyššia stabilita cyklov čo umožňuje vývoj výkonnejších zdrojov energie s dlhšou životnosťou, ktoré dokážu prekonávať dlhé vzdialenosti.

V rámci elektroofenzívy divízie Mercedes-Benz Cars má byť do roku 2022 elektrifikované celé portfólio divízie. Znamená to, že v každom segmente budú v ponuke rôzne elektrifikované varianty – od 48-voltovej napäťovej sústavy (EQ Boost), cez hybridný pohon dobíjateľný zo siete (EQ Power), až po viac než desať vozidiel poháňaných čisto elektricky (EQ), ktoré budú poháňané akumulátormi alebo palivovými článkami. Divízia investuje približne 10 miliárd eur do rozšírenia svojho portfólia produktov značky EQ, 1 miliardu do budovania globálneho združenia výroby akumulátorov a za 20 miliárd nakúpila články (produkované dodávateľmi na základe špecifikácie z Mercedes-Benz Cars) na svetovom trhu. Má tak všetky predpoklady na prechod do elektrickej budúcnosti.

Peter Lacena (Daimler AG), foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov