Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Autoopravár Junior 2019: FINÁLE

Autoopravár Junior 2019 priniesol hneď niekoľko dobrých správ. Zvýšil sa počet kategórií aj kvalita účastníkov.

Súťaž mladých autoopravárov je už tradičnou súčasťou nášho pracovného programu. Na aktuálny ročník, ktorý bol už dvadsiatym, sme sa v redakcii veľmi tešili.  Zdá sa totiž, že hoci je na trhu stredných škôl skôr pretlak, o budúcnosť remesla sa obávať nemusíme. Podobné hodnotenie sme počúvali aj z úst skúšobných komisárov. Povolanie začína lákať, čo sa prejavuje aj v počte a kvalite študentov na jednotlivých školách. Posun v kvalite hlásili vo všetkých kategóriách, mimoriadny však bol v skupine karosárov. Tento názor odborníkov z praxe nás veľmi potešil, nástup nových materiálov a technológií totiž pred špecialistov v autoservisoch bude klásť stále väčšie nároky.

Kvalitu určuje škola

Zažili sme však aj to, čo po minulé roky. Na kvalitu žiakov má zásadný stav jednotlivých škôl. Ich technické a technologické vybavenia ako aj kvalita vyučujúcich. Pri tejto príležitosti by sme preto radi apelovali na kompetentných, ktorí majú stredné odborné školstvo na starosti a môžu ho posunúť vpred. Ak chceme, aby sa o naše autá starali špičkoví odborníci, musíme im na to vytvoriť podmienky. Túto tému sme počas súťaže rozoberali s ľuďmi z praxe. Možno v súčasných ekonomických podmienkach technicky vybaviť všetky súčasné odborné školy? Dokážeme na výučbu odborných predmetov do škôl prilákať a samozrejme aj zaplatiť, dostatok odborníkov z praxe? Nebolo by cestou skôr vybudovanie menšieho počtu špičkových centier? Asi áno. Či už sa však vyberieme cestou špičkovo vybavených centier, alebo zostaneme pri súčasnej siete jedno je isté. Odborné školstvo, a to nielen v oblasti opráv automobilov, potrebuje dobre premyslenú koncepciu. V konečnom dôsledku totiž nejde iba o to, aby sme mali špičkové odborné školstvo. Ale predovšetkým o to, aby boli absolventi poznali a boli pripravení pracovať so súčasnými technológiami. Lebo kvalitné odborné vzdelanie v oblasti opráv automobilov priamo súvisí s tým, ako bezpečne budeme na našich cestách jazdiť.

 

O rok dovidenia

Sme radi, že sa popri tradičných podporovateľoch tejto výbornej a zmysluplnej súťaže objavili aj nové firmy. Je teda zjavné, že prax cíti deficit a má záujem sa na zvyšovaní kvality podieľať. Veríme preto, že o rok budú hodnotenia skúšobných komisárov ešte pozitívnejšie.

Výsledky v jednotlivých kategóriách:

Kategória AUTOTRONIK:

  1. miesto: Nikolas Peternay, SOŠ Dopravy a služieb Nové Zámky
  2. miesto: Emil Murárik, SOŠ Dopravy a služieb Nové Zámky
  3. miesto: Ľuboš Tóth, Stredná odborná škola automobilová Košice

Kategória AUTOMECHANIK:

  1. miesto: Filip Hajdúch, SOŠ sv. Jozefa Robotníka Žilina
  2. miesto: Tomáš Sivanič, Spojená škola Juraja Henischa Bardejov
  3. miesto: Lukáš Socha, Spojená škola – Stredná odborná škola automobilová Banská Bystrica

Kategória KAROSÁR:

  1. miesto: Šimon Méry, SOŠ dopravná, Kvačalova Bratislava
  2. miesto: Filip Medovarský, SOŠ dopravná, Kvačalova Bratislava
  3. miesto: Dávid Sabadoš, SOŠ hotelových služieb a doprav Lučenec

Kategória LAKOVNÍK:

    1. miesto: Roman Kriško, SOŠ sv. Jozefa Robotníka Žilina
    2. miesto: Matúš Ivičic, SOŠ techniky a služieb Topoľčany
    3. miesto : žiak Tomáš Pancurák ,SOŠ automobilová Košice

Text: Peter Lacena, foto: autor

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov