Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Cestovanie v režime Citroën Ë-CONFORT

Citroën pri príležitosti svojich 100 rokov plných odvážnych automobilových riešení, kreativity a slobody pohybu predstavuje výnimočné vozidlo, niečo ako UFO automobilového sveta – 19_19 Concept.

Vozidlo využíva netradičné proporcie inšpirované svetom letectva a tvarmi presklenej kopuly vrtuľníkov a zároveň aj interiérovým dizajnom. Netradičné úzke a vysoké kolesá priemerom až 30 palcov umiestnené v rohoch karosérie vytvárajú pocit, akoby bola karoséria zavesená na kolesách.

Pneumatiky s rozmerom 255/30 R30 vyvinula špeciálne pre toto vozidlo spoločnosť Goodyear. Štúdia posúva možnosti programu Citroën Advanced Comfort na maximum. Využíva elektronicky ovládané inteligentné a aktívne tlmiče s progresívnymi hydraulickými dorazmi ako aj samostatné sedadlá, ktoré zvyšujú komfort dizajnovo zariadeného interiéru v štýle maximálne komfortnej obývačky. Štúdia dostala aj technológiu autonómnej jazdy, ktorá umožňuje, aby vodič pokojne odovzdal všetky povinnosti spojené so šoférovaním vozidlu. Súčasťou výbavy je aj umelá inteligencia v podobe Osobného asistenta zapracovaného do vozidla. Ovláda vozidlo vo fázach autonómnej jazdy a komunikuje s pasažiermi prostredníctvom prediktívnych a proaktívnych systémov, ktoré dokážu predvídať potreby posádky. Taktiež dokáže rozpoznávať hlasové povely vyslovené prirodzenou rečou. Na pohon slúžia dva elektromotory s celkovým výkonom 340 kW (462 k) a krútiacim momentom 800 Nm. Dojazd vo WLTP je až 800 km.

Peter Varga, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov