Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Kamióny na LNG už aj na Slovensku

Spoločnosť Scania tento týždeň dopravnej spoločnosti BOSTA odovzdala prvé dva ťahače s pohonom na skvapalnený plyn LNG. Zostáva nám veriť, že nebudú jediné. V porovnaní s autami na klasické palivo, totiž do ovzdušia vypúšťajú až o 90 percent emisií!

Samozrejme, takéto vozidlá na to, aby ich prevádzkovatelia mohli používať bez obmedzení,  potrebujú sieť čerpacích staníc. Vyjadrenie zástupcu spoločnosti SPP znie nádejne:

V posledných mesiacoch zaznamenávame veľký nárast dopytu po vozidlách na zemný plyn a tým i po čerpacích staniciach. Som preto rád, že našim zákazníkom ponúkneme v blízkej budúcnosti tri čerpacie stanice na tých najvyťaženejších trasách. Na diaľnici D2 môžu zákazníci čerpať zemný plyn na odpočívadle Sekule, druhé miesto bude na diaľnici D1 v trase Bratislava – Žilina na odpočívadle Zeleneč, a posledná bude na východnom Slovensku, na odpočívadle Levoča. Všetky stanice budú dostupné z obidvoch smerov,” hovorí Peter Mozolák, projektový manažér SPP.

Nový 13-litrový plynový motor vo vozidle Scania LNG R 410 má maximálny výkon 300 kW (410 k) a najvyšší krútiaci moment 2 000 Nm. Jeho priemerná spotreba je 23,46 kg/100 km a priemerný dojazd 1 100 kilometrov. Plynové motory sú navyše tichšie ako dieselové a preto sú mimoriadne vhodné napríklad pre mestské prostredie.

Peter Lacena, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov