Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


“Gumy” Bridgestone a lunárna elektromobilita

Na medzinárodnej výskumnej misii do vesmíru participuje spoločne s japonskou vesmírnou agentúrou JAXA a automobilkou Toyota aj spoločnosť Bridgestone Corporation. Známy výrobca pneumatík vyrobí špeciálnu „obuv“ pre sofistikované lunárne vozidlo.

JAXA a automobilka Toyota spoločne vyvíjajú prieskumné vozidlo na povrch Mesiaca. Lunárne vozidlo s pretlakovou kabínou a ľudskou posádkou, ktoré využíva elektrický pohon na palivové články, bude mať dojazd 10.000 km.

Medzi ciele pripravovanej misie patrí rozšírenie ľudských aktivít v oblasti výskumu vesmíru a získavania nových poznatkov. Účasť spoločnosti Bridgestone v tejto misii bude zahrnovať výskum a vývoj pneumatík pre vesmírne vozidlá.

Vesmírny automobil s pretlakovou kabínou pre ľudskú posádku, ktorý vyhovie náročným požiadavkám na prevádzkové vlastnosti vrátane zaistenia optimálneho kontaktu s povrchom Mesiaca.

Spoločnosť Bridgestone plánuje partnerstvom s oboma organizáciami podporiť ďalšiu fázu výskumu vesmíru. Bridgestone zároveň nadviaže na spoločné výskumné partnerstvo s vesmírnou agentúrou JAXA z prvej dekády 21. storočia.

Medzi hlavné ambície nového projektu patrí vývoj pneumatiky pre lunárne vozidla s optimalizovanou styčnou plochou pre jazdu na povrchu Mesiaca. Bridgestone bude hrať v tomto projekte úlohu technického partnera pre vozidlo Toyota.

Odborné znalosti a know-how spoločnosti Bridgestone v oblasti styčnej plochy pomôžu prekonať výzvy mobility na povrchu Mesiaca. Pre vesmírne vozidlá sú vyvíjané elastické kolesá, ktoré ponesú ich hmotnosť a budú prenášať sily pôsobiace pri akcelerácii a brzdení.

Ďalej bude ich úlohou maximalizovať pohlcovanie nárazov od nerovností a zlepšovať celkovú ovládateľnosť stroja. „Sme nadšení, že sa môžeme ako partneri spoločností JAXA a Toyota podieľať na výskume vesmíru,“ povedal Nizar Trigui, technický riaditeľ firmy Bridgestone Americas.

„Sme presvedčení o tom, že nám naše technické kompetencie umožnia vyvinúť pneumatiku, ktorá bude funkčná dokonca aj v najdrsnejších podmienkach na povrchu Mesiaca a posunie ľudstvo na vyššiu úroveň mobility,“ pokračoval Trigui, ktorý sa ďalej odvolával na odkaz zakladateľa Šojira Išibašiho.

„Snažil sa prispievať k pokroku a vývoju ľudskej spoločnosti a Bridgestone toto presvedčenie napĺňa svojim kreatívnou priekopníckou činnosťou, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou našej firemnej filozofie. Vďaka ne vyvíjame inovatívne riešenia, ktoré sú zamerané na budúcnosť,“ uzavrel tému Trigui.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov