Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Honda v Európe? Len elektromobily

Japonská automobilka Honda Motor sa rozhodla ukončiť produkciu osobných vozidiel v Turecku. Stane sa tak v roku 2012, teda v rovnakej sezóne ako Honda uzavrie výrobný proces modelu Civic v anglickom Swindone.

Ázijská automobilka svoju turecký projekt ukončí akonáhle sa prestane vyrábať súčasná verzia sedanu Civic. Firma vo svojom vyhlásení uviedla, že za rozhodnutím stojí rozvoj elektrifikácie v globálnom automobilovom priemysle.

Honda vyrába sedany modelu Civic v továrni v Gebze v ázijskej časti Turecka, avšak uspokojuje nimi zákazníkov na európskom kontinente. Japonská automobilka však už vo februári avizovala, že v rámci globálnej reštrukturalizácie svojej výroby plánuje zavrieť spomínaný závod v Albione.

Uzatvorenie prevádzky v juhozápadnej časti Anglicka zdôvodnila potrebou zvýšiť produkciu automobilov s elektrickým pohonom a poprela, že by súviselo s pripravovaným odchodom Veľkej Británie z Európskej únie.

Honda plánuje, že za šesť rokov bude predávať v Európe už len autá na elektrinu. Prevádzkový zisk tretej najväčšej japonskej automobilky sa v treťom finančnom štvrťroku, ktoré skončilo 31. decembra, medziročne prepadol o 40 percent na 170,1 miliardy jenov (1,367 miliardy eur).

Pre japonské automobilky prestáva byť európsky trh taký dôležitý ako v minulosti. Svetoví producenti sa sústredia na rýchlo rastúce trhy, ako je Čína. Nová obchodná dohoda medzi EÚ a Japonskom navyše znižuje cla na dovoz japonských áut na starý kontinent do roku 2027 na nulu. To znamená, že japonské automobilky nebudú potrebovať mať výrobné základne v EÚ.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov